Ne pozabite na plačilo dohodnine

Finančna uprava zahteva svoje, plačate lahko v več obrokih

T.L.
26. 5. 2017, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, doplačila dohodnine ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev.

Profimedia
Zaprosite lahko tudi za plačilo v obrokih. Objavljamo povezavo na obrazec.

Bliža se datum, ko morajo davčni zavezanci poplačati doplačila dohodnine, spominjajo iz Finančne uprave Republike Slovenije (Furs). Davčni zavezanci, ki jim je nonec marca uprava poslala informativne izračune dohodnine in imajo doplačilo dohodnine, spominjajo, da se rok za plačilo izteče 2. junija. Kot izpostavljajo, je omenjeni datum tudi natisnjen na plačilnem nalogu, ki je sestavni del informativnega izračuna dohodnine.

Povezava do obrazca za obročno odplačevanje in dodatnih pojasnil.

Zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor (rok se je iztekel 3. maja), zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev.

Iz Fursa ob tem spominjajo, da lahko zavezanci odmerjeni davek poravnajo v več obrokih. Kot pišejo, je najenostavnejši in najhitrejši način plačilo na tri obroke. V primeru vložitve obrazca ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov. Roka za vložitev obrazca ni, na Fursu pa priporočajo, da ga zavezanec vloži čim hitreje. 

Osnovne informacije glede obročnega plačila so objavljene v spletni brošuri Davki na 1, 2, 3, podrobnejše pa na spletni povezavi Odpis, delni odpis, odlog in obročno odplačevanje davka.