Dobrodelnost

Družina s pomočjo donatorjev dobila novo streho

Lidija Markelj/Dolenjski list
25. 5. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ker mati in hči sami menjave strehe ne bi zmogli, jima je na pomoč priskočil Rdeči križ, odzvali so se številni donatorji. Akcija je uspela, Rangusovi sta hvaležni.

Barbara Ozimek
Za novo ostrešje Rangusove hiše je poskrbelo podjetje Tršinar.

Rangusovi mama in hči, 55-letna Marija in 35-letna Sabina, ki prihajata iz Mihovice pri Šentjerneju, sta v težkem socialnem položaju. Težko se prebijata iz meseca v mesec, saj je mama invalidsko upokojena, hčerka pa duševno bolna in posledično nezaposljiva, zato ju zaradi slabega materialno-socialnega stanja že več let spremljajo tudi na Rdečem križu.

Akcija še poteka Nekaj denarja za pokritje vseh izdatkov še zbirajo. 

Še kako sta bili Rangusovi hvaležni Območnemu združenju Rdečega križa (OZRK) Novo mesto, na katero sta se obrnili s prošnjo, da jima pomaga prekriti streho njunega doma, česar sami nikoli ne bi zmogli. RK je namreč organiziral akcijo, ki je tudi uspela.

Rangusov dom je bil namreč iz leta v leto slabši. Hiška je stara več kot sto let, kamnita in vlažna, strop je lesen, skozi marsikatero staro okno piha, najbolj kritična pa je bila prav streha. Bila je namreč dotrajana, kritina je bila nazadnje zamenjana pred kakimi tremi desetletji. Pred časom so sicer že morali zamenjati nekaj nagnitih lesenih letev, a to ni bilo dovolj.

Z DONACIJAMI SO ZAGOTOVILI MATERIAL, ZA STROŠKE ŠE ZBIRAJO

Kot pravi sekretarka na OZRK Novo mesto Barbara Ozimek, jim je donacijsko uspelo dobiti ves material. V akcijo so se vključila podjetja Gozdno gospodarstvo Novo mesto (darovalo les), Ursa Slovenija (izolacijo), Bramac strešni sistemi (kritino), krovstvo Tršinar (ugodno opravilo vsa dela) in Ključavničarstvo Kovačič (žlebove).

Vseh stroškov jim vseeno ni uspelo pokriti z donacijami, zato še zbirajo sredstva za pokritje izdatkov v zvezi z akcijo, ki je v celoti stala 3173 evrov; manjka še 800 evrov, kar še zbirajo na posebnem računu – TRR: SI56 0297 00259477 202, referenca SI00-903053, Območno združenje RK Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54a.

MAMA IN HČI: HVALA VSEM ZA POMOČ

»Hvala vsem, ki ste prispevali za novo streho družine v Mihovici pri Šentjerneju,« v imenu mame in hčerke pove Ozimkova in doda, da so glavnino prispevale krajevne organizacije RK, šentjernejski župan Radko Luzar se je odpovedal eni svoji »plači«, nekaj so prispevali posamezniki.

Sicer naj bi pri Rangusovih uredili še drenažo okrog hiške, ki je nujna zaradi vlage – tu je pomoč obljubila šentjernejska občina s »svojim« podjetjem Ekološko družbo Šentjernej.