Izgredi navijačev

Policija o večnem derbiju: uporabili smo najmilejša prisilna sredstva

M.K.
3. 5. 2017, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policija je zavrnila namigovanja in nestrokovne izjave o tem, da na sobotni nogometni tekmi v Stožicah med Olimpijo in Mariborom ni ukrepala pravočasno in strokovno.

Bobo
Policija je uvedla prekrškovni postopek tudi zoper organizatorja, ker ni zagotovil vseh ukrepov za varno izvedbo prireditve (fotografija je arhivska).

Kot pojasnjujejo v današnjem sporočilu za javnost, je policija je ukrepala v skladu s predhodnim izdelanim načrtom varovanja in s tem preprečila hujše kršitve tako pred prireditvijo kot tudi med samo tekmo.

Javnosti so naslednji dan po tekmi posredovali prve zbrane informacije in ukrepe, ki so bili izvedeni zoper kršitelje na tekmi. Policija z zbiranjem obvestil o kršitvah še nadaljuje. Predvsem v smislu ugotavljanja identitete kršiteljev, zoper katere bodo dosledno ukrepali.

Javna prireditev je z vidika varnosti predstavljala dogodek visokega tveganja, zato so v načrt varovanja vključili ustrezne varnostne ukrepe in v varovanje vključili primerno število policistov. Pri varovanju so tako sodelovali policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov, policisti konjeniki, policisti postaje prometne policije, kriminalisti in tako dalje. V posredovanje so vključili tudi policijski helikopter.

Izgredi ob koncu prvega polčasa

Ob koncu prvega polčasa je po navedbah policije prišlo do kršitev javnega reda in miru na obeh tribunah z organiziranimi navijači. Najprej so podrli varovalne ograje na tribuni gostujočih organiziranih navijačev, nato pa so se s podobnim početjem odzvali domači organizirani navijači. Oboji so se napotili en proti drugemu. Ob tem so zaradi vzpostavitve javnega reda in miru najprej posredovali varnostniki, ki pa jim ni uspelo zadržati nasilnih kršiteljev. Preko ozvočenja je vodja policijskega varovanja pozval kršitelje, da s kršitvijo prenehajo, saj bodo v nasprotnem primeru zoper njih uporabljena prisilna sredstva. Ker s kršitvijo na obeh straneh niso prenehali, so policisti Posebne policijske enote za vzpostavitev javnega reda in miru z izdelano taktiko delovanja posredovali in pri tem uporabili najmilejša prisilna sredstva glede na dano situacijo (telesno silo, palico in plinski razpršilec).

Organizirani navijači so se pri posredovanju policistov aktivno upirali, s tem da so v policiste metali različne
predmete, ki so jih imeli pri roki, jih odrivali, udarjali, brcali itd. Pri tem je bilo lahko telesno poškodovanih 5 policistov, eden pa je zaradi odvrženega kamna utrpel telesne poškodbe, za katere se je kasneje izkazalo,
da so hude (zlom ključnice).

Organizator se ni odločil za praznjenje tribun

Policisti so pri posredovanju množico organiziranih navijačev na obeh straneh potisnili nazaj na tribuno in omogočili, da so lahko varnostniki ponovno postavili varovalne ograje. S tem smo organizirane navijače ločili
od ostalih gledalcev, kot jim tudi preprečili možnost prehajanja na sektor z nasprotnimi organiziranimi navijači. Ob tem pojasnjujemo, da so varovalne ograje postavljene ravno zaradi neustrezne infrastrukture prireditvenega prostora, ki so bile postavljene s strani organizatorja.

V času zgoraj opisane množične kršitve javnega reda in miru, je vodja policijskega varovanja vsaj dvakrat pozval predstavnika organizatorja o možnosti praznjenja tribun z organiziranimi navijači, vendar se za to ni odločil. V prvi vrsti je organizator na podlagi Zakona o javnih zbiranjih tisti, ki se odloči za ukrep praznjenja prireditvenega prostora. Šele, ko je podana velika nevarnost za življenje ljudi in njihovo zdravje kot tudi večja premoženjska vrednost, lahko policija od organizatorja zahteva prekinitev prireditve.

Med tekmo je bila poškodovana ena oseba na tribuni gostujočih organiziranih navijačev in sicer zaradi uporabe pirotehnike drugega navijača - po zdravniški oskrbi je ostal na prireditvi. Prav tako je bila poškodovana ena oseba na tribuni domačih organiziranih navijačev, v času zgoraj navedene kršitve javnega reda in miru.

Zdravniška pomoč je bila nudena tudi mladoletni osebi zaradi slabosti ob vdihavanju dima pirotehnike, ki pa je po zdravniški oskrbi skupaj z zakonitim zastopnikom ostala do konca tekme.

V zvezi kršitev na nogometni tekmi pa policisti kot že rečeno nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem identitete kršiteljev, predvsem v zvezi dogodkov ob koncu prvega polčasa. Prav tako pa je PU Ljubljana uvedla prekrškovni postopek zoper organizatorja zaradi kršitve določil 38. člena Zakona o javnih zbiranjih, ker ni zagotovil vseh ukrepov za varno izvedbo prireditve, še navajajo v sporočilu.