Podnebne spremembe

Tudi april toplejši od dolgoletnega povprečja

M.K./STA
3. 5. 2017, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potem ko je bil letošnji marec v Sloveniji eden najtoplejših v zgodovini meritev, se je, gledano povprečno, toplejše vreme nadaljevalo tudi v aprilu.

Profimedia
V mesecu maju, ki je sicer znan po še vedno možnih ohladitvah, bo glede na izkušnje in zdajšnje ocene prevladovalo spremenljivo vreme.

Minuli mesec je bil namreč v Ljubljani za dobro stopinjo toplejši od dolgoletnega povprečja, podobno je bilo tudi drugje, je povedal Andrej Velkavrh z Agencije RS za okolje (Arso).

April je sicer zaznamovala pozeba, ki je 21. in 22. aprila v kmetijstvu povzročila veliko škodo. Pred tem pa so bile v prvi polovici aprila temperature precej nad povprečjem, nato je sledila pozeba in ohladitev precej pod povprečjem dolgoletnih temperatur, konec meseca pa so bile temperature okoli povprečja, je aprilsko vremensko oz. temperaturno dogajanje povzel Velkavrh.

Padavine v aprilu so bile različno razporejene po državi. Na splošno jih je bilo na severovzhodu in skrajnem jugovzhodu manj, kot je dolgoletno povprečje, drugje pa je bilo v glavnem padavin več, kot je povprečje. V Ljubljani je tako bilo padavin nekoliko več, kot je aprilsko povprečje, tudi v Celju, na portoroškem letališču pa so bili v aprilu deležni povprečne količine padavin.

V mesecu maju, ki je sicer znan po še vedno možnih ohladitvah, bo glede na izkušnje in zdajšnje ocene prevladovalo spremenljivo vreme. Kot je povedal Velkavrh, v prvi polovici meseca kaže na razmeroma povprečne temperature za ta letni čas, medtem ko bodo količine padavin krajevno različne.

Spomladansko vremensko dogajanje močno vpliva na kmetijske rastline, še posebej je bila zanje stresna pozeba. Kot je dejala agrometeorologinja z Arsa Andreja Sušnik, je po pozebi veliko rastlin v neugodnem položaju za naprej, ob tem tudi občasno močan veter suši površinski sloj zemlje, tako da je marsikje potrebno dodatno zalivanje.

Kmetovanje in vrtnarjenje v tem času terja dodatno previdnost, opozarja Sušnikova in predvsem vrtnarje svari pred naglico z zasaditvijo sadik plodovk na prosto. S sadikami paradižnika tako velja še nekaj časa počakati, kljub temu da kakšen sončen dan kar vabi po zasaditvi na prosto. Hkrati pa je ob močnejšem soncu smiselno mlade rastline ustrezno zaščititi pred močnimi sončnimi žarki, saj lahko ti ožgejo nežne rastline, še opozarja agrometeorologinja.