Ocena stanja

Mislite, da slovensko sodstvo ni neodvisno? Tukaj je odgovor

J.P.
10. 4. 2017, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pregled stanja na področju pravosodja v članicah Evropske unije je pokazal, da se je stanje le-tega v Sloveniji zelo izboljšalo.

STA
Pregled stanja za lansko leto razkriva, da slovensko pravosodje ostaja v evropskem povprečju (fotografija je simbolična).

Justice Scoreboard se glasi uradni naziv pregleda stanja, ki služi kot zunanji nadzorni mehanizem, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Večino podatkov Evropska komisija pridobi sama, predvsem od Sveta Evrope, Svetovne banke in Svetovnega gospodarskega foruma.

Plusi in minusi

Pregled stanja za lansko leto razkriva, da slovensko pravosodje ostaja v evropskem povprečju, a je ponekod med najboljšimi državami v Evropi. Odlično oceno so dobili lani prvič sprejeti časovni standardi, »ki so novo upravljavsko orodje predsednikov sodišč«, so sporočili z ministrstva. »Slovenija je še vedno v vrhu držav po številu pripada novih zadev na sodišča, kljub temu pa se čas reševanja zadev in število nerešenih zadev na sodiščih še naprej zmanjšuje, kot je to prepoznavno razvidno že vsaj od leta 2010,« so še sporočili.

Ni pa vse tako pozitivno, saj Slovenija ostaja v družbi držav, v katerih javnost in gospodarske družbe stopnjo neodvisnosti sodstva še vedno dojemajo kot slabo. Kot so sporočili z ministrstva, je za takšno dojemanje kriv vtis, »da skušajo ekonomske in politične elite vplivati na sodstvo«. Slabše se je odrezala tudi na področju informiranosti strank o poteku postopka.

Ni več krizno

Vseeno na ministrstvu ugotavljajo, da se je stanje slovenskega pravosodja (zlasti časovni vidik, koncentracija postopkov…) tako izboljšalo, da ga ni več možno ocenjevati kot krizno, ampak kot dokaj uspešno in v določenih delih celo nadpovprečno glede na druge države v EU«.