Neprilagojena hitrost

FOTO: Pijani voznik povzročil smrt motorista

M.K.
10. 4. 2017, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanih je več podrobnosti o včerajšnji hudi prometni nesreči na glavni cesti ob Hidroelektrarni Fala, izven naselja Zgornji Boč, v kateri je umrl 50-letni motorist.

Gasilska brigada maribor
Motorno kolo je ob trčenju odbilo nazaj v smeri proti Ožboltu in je obstalo v obcestnem jarku, kjer je zagorelo.

Po doslej zbranih obvestilih je do včerajšnje prometne nesreče s smrtnim izidom prišlo zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo. 26-letni voznik osebnega vozila je okrog 17. ure med vožnjo po glavni cesti iz smeri Fale proti Ožboltu, izven naselja Zgornji Boč, izgubil oblast nad vozilom. Pri tem je zapeljal v desno, na neutrjeno bankino, od tam pa v levo na nasprotno smerno vozišče, kjer je s sprednjim delom vozila trčil v motorno kolo, s katerim se je iz nasprotne smeri, pravilno, po svojem prometnem pasu pripeljal 50-letni motorist.

Pri trčenju je voznika motornega kolesa vrglo na pokrov motorja osebnega avtomobila in v vetrobransko steklo, od tam pa na brežino reke. Motorist je v prometni nesreči utrpel tako hude telesne poškodbe, da je na kraju nesreče umrl. Osebno vozilo je po trčenju z motornim kolesom bočno drselo naprej v smeri vožnje in trčilo v varnostno ograjo ob levi strani vozišča, od koder ga je odbilo v desno, in trčilo v betonski propust, kjer se je ustavilo. Pri tem sta voznik in sopotnica utrpela lahke telesne poškodbe. Motorno kolo je ob trčenju odbilo nazaj v smeri proti Ožboltu in je obstalo v obcestnem jarku, kjer je zagorelo, so sporočili s policijske uprave Maribor

Vozniku osebnega avtomobila je preizkus z indikatorjem alkohola pokazal 0,36 miligrama na liter alkohola v izdihanem zraku. Zoper 26-letnika bodo policisti podali kazensko ovadbo zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti (323. člen, 2. odstavek KZ-1). Zaradi kršitve Zakona o pravilih cestnega prometa (33. člen) mu bodo izdali še plačilni nalog.

Materialna škoda na vozilih in prometni opremi po nestrokovni oceni znaša približno 16.000 eur.

V letu 2017 je to 5. (6 - v enakem obdobju lani) smrtna žrtev na cestah na območju Policijske uprave Maribor, in druga med motoristi.

Glavna cesta Maribor-Dravograd je že odprta za ves promet.