Bodite varni

Tudi po facebooku: goljufi stegujejo lovke, ne nasedajte jim

T.L.
17. 3. 2017, 12.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ne nasedajte na grožnje, podjetje ima namreč že vse vaše podatke.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Mnogi si življenje brez "kukanja" na družbeno omrežje facebook danes že težko predstavljajo. Zato so morebitne grožnje, ki jih prejmete, češ, da bo podjetje Facebook izbrisal vaš račun, lahko zelo učinkovite. Vendar, kot opozarjajo Varni na internetu na svoji spletni strani, ne nasedajte obvestilom, ki so se začela pojavljati v zadnjem času in od vas zahtevajo ponoven vpis uporabniškega imena in gesla.

www.varninainternetu.si
Lažno obvestilo.

Uporabniki facebooka pod fotografijami najdejo komentar, v katerem je zapisano, da bo dostop do njihovega računa ali več njih onemogočen (Your accounts will be disabled!). Da bi to preprečili, pa zahtevajo ponoven vpis vseh podatkov (e-pošta in geslo, s katerima se prijavljate v facebook).

"Gre za phishing krajo podatkov, kjer vas goljufi prepričajo, da jim sami izdate svoje geslo, samo prave “argumente” morajo izbrati," opozarjajo odgovorni pri projektu Varni na internetu.

Zakaj bi podjetje Facebook želelo vaše podatke? Saj jih že imajo

"Zapomnite si, Facebook vas ne bo nikoli pozval – niti v komentarju pod sliko, niti v elektronskem sporočilu, da sledite povezavi in ponovno vpišete svoje geslo. Pa saj ga že poznajo! Gre za poskus phishing kraje gesla, s katero vas goljufi skušajo prepričati, da jim izdate svoje geslo, nato pa brez težav dostopajo do vašega profila," svetujejo na spletni strani vwww.varninainternetu.si.

"Goljufi za večjo verodostojnost ustvarijo stran, ki v svojem imenu uporablja besedi Facebook in Security, da bi vas tako prepričali, da vam res pišejo iz Facebooka. Ampak zelo hitro lahko ugotovite, da gre za zlorabo njihovega imena in vizualne podobe, saj je samo ena uradna Facebook Security stran, ki jo lahko hitro prepoznate po modri kljukici."

Kaj se zgodi, če sledite povezavi

Če kliknete na lažno stran, ki je pustila grozilni komentirala pod vašo sliko, ugotovite, da stran nima nič sledilcev, ustvarjena je bila pred nekaj tedni ali dnevi in nima nobenih drugih objav, razen identičnih komentarjev še pod fotografijami drugih uporabnikov. To pomeni, da gre za prazne grožnje, da goljufi od vas želijo le podatke. 

Če boste sledili povezavi, ki je vpisana pod komentarjem, boste preusmerjeni na spletno stran, ki od vas zahteva vpis vašega uporabniškega imena in gesla za vstop v vaš facebook račun, vendar pa stran, na kateri se nahajate, nima nobene povezave z uradno facebook stranjo.