Primankuje jim zdravnikov

Ljubljanski klinični center močno podhranjen

S.R./STA
26. 2. 2017, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V največji bolnišnici pri nas, Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana dela 848 zdravnikov, poleg tega imajo še 317 specializantov.

Bobo
Na oddelkih intenzivne terapije III, kjer zdravijo najtežje, kritično bolne, manjka tako zdravnikov kot medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov.

V UKC Ljubljana ugotavljajo, da jim manjka kadra na vseh klinikah, zlasti pa na oddelkih intenzivne terapije III. Po njihovih navedbah je kritično na edinem oddelku intenzivne terapije za otroke v UKC.

Natančnega izračuna, koliko zdravnikov primanjkuje, v ljubljanskem kliničnem centru nimajo, saj da normativi v modri knjigi še niso bili uradno sprejeti in potrjeni, zato o realnih številkah težko govorijo. 

Premalo zdravnikov je na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo kirurške klinike, pri čemer je kritično na edinem oddelku intenzivne terapije za otroke v UKC, so za STA navedli v naši največji bolnišnici. Zaradi povečanega obsega dela primanjkuje zdravnikov tudi na kardiologiji, kardiovaskularni kirurgiji in pulmologiji, otorinolaringologiji.

V kliničnem centru opozarjajo na evropsko direktivo o delovnem času v zdravstvu, ki bo v Sloveniji začela veljati leta 2020. "Takrat bodo potrebe po zdravnikih znatno porasle, ker s sedanjim številom zdravnikov ne bomo mogli izpeljati neprekinjenega zdravstvenega varstva. To je jasno pokazala zadnja stavka zdravnikov, ko so se držali dogovora o omejitvi svojega dela na 40 ur tedensko," so poudarili.

Sicer pa imajo v UKC poleg zdravnikov specialistov in zdravnikov specializantov tudi 30 sobnih zdravnikov, to so zdravniki brez specializacije, ter 50 zdravnikov pripravnikov.

V letošnjem letu bo pogoje za upokojitev izpolnilo 12 zdravnikov. Sicer pa je januarja dvema zdravnikoma specialistoma že prenehalo delovno razmerje, enemu zaradi upokojitve in enemu na podlagi sporazumnega prenehanja delovnega razmerja. Drugih odprtih postopkov za prenehanje delovnega razmerja za zdravnike specialiste pa trenutno nimajo.