Zakonsko določilo

Ministrstvo: Dolžnost preživljanja med starši in otroki je vzajemna

M.K./STA
17. 2. 2017, 15.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je odzvalo na opozorila Združene levice (ZL) glede dodeljevanja varstvenega dodatka.

STA
Po mnenju poslanca ZL, centri za socialno delo po navodilih ministrstva za delo uporabljajo zastarelo določbo zato, da bi izničili učinek spremembe zakona o socialnovarstvenih prejemkih.

Kot so pojasnili na ministrstvu, zakon tako določa, da so starši dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj.

Poleg tega zakon določa še, da je polnoletni otrok dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. Kot so še pojasnili na ministrstvu, pa polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval obveznosti do njega.

Poudarili so, da navedena ureditev glede dolžnosti preživljanja ni novost in je urejena v veljavnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Ker so pravice iz javnih sredstev namenjene tistim, ki svoje materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati, je treba pri tem upoštevati tudi možnost preživljanja s strani tistih, ki so zakonsko k temu zavezani. Posameznik lahko svojo materialno varnost namreč izboljša tudi z dosledno ureditvijo civilnopravnih razmerij, to je ureditvijo preživnine, so pojasnili na ministrstvu.

Tako kot se pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, na primer pri otroškem dodatku, upošteva dohodek oziroma preživnina staršev, se enako tudi pri uveljavljanju pravice iz javnih sredstev za odrasle, upošteva preživnina tistih, ki so to osebo dolžni preživljati. 

Preživnina se po pojasnilih ministrstva določi glede na potrebe upravičenca in materialne ter pridobitne zmožnosti zavezanca. Zavezanec pa lahko sam izbere ali bo upravičencu plačeval preživnino ali ga bo vzel k sebi v preživljanje ali pa bo poskrbel za njegovo preživljanje na drug način.

V poslanski skupini ZL so danes namreč opozorili, da so po tistem, ko je vlada naznanila delno ukinitev vračljivosti socialne pomoči, začeli z novimi varčevalnimi ukrepi pri revnih.

Prejeli so namreč več poročil prosilcev, da centri za socialno delo vloge za socialnovarstvene prejemke zavračajo, če ima prosilec polnoletne otroke. Centri za socialno delo se po besedah poslanca ZL Mihe Kordiša sklicujejo na 40 let star zakon o zakonski zvezi, ki določa, so otroci dolžni po svojih zmožnostih preživljati starše.

Po Kordiševem mnenju centri za socialno delo po navodilih ministrstva za delo uporabljajo to zastarelo določbo zato, da bi izničili učinek spremembe zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki blaži pogoje za pridobitev denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.