Mobilna verzija
21:02 19. september 2017

Zbrali podatke, koliko za materiale plačujejo posamezne bolnice

T.L./STA
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Glede na to, da gre za podatke javnega značaja, bodo podatki na voljo tudi javnosti, če bo Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije prijeli zaprosilo.

denar, korupcija, zdravstvo

Fotografija je simbolična. Foto: Profimedia

Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je pripravilo aplikacijo Skupna baza cen, v kateri so zbrane cene več kot 90.000 artiklov, ki jih kupujejo v zdravstvu. Cene so opredeljene po posameznih bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Po besedah direktorja združenja Metoda Mezka bo to orodje zavodom pomagalo pri doseganju čim nižjih nabavnih cen.

Koliko kje plačujejo

Mezek je na današnji novinarski konferenci povedal, da je združenje na projektu začelo delati pred štirimi oz. petimi leti, pravo podporo ministrstva za zdravje pa je projekt dobil novembra lani. Tako so bolnišnice in večje zdravstvene domove pozvali, naj jim posredujejo cene zdravil in tudi drugih materialov, ki so jih nabavili med januarjem in oktobrom lani. Celotna nabavna vrednost teh artiklov znaša okoli 300 milijonov evrov.

Podatki na voljo tudi javnosti - ob zaprosilu

Podatki iz Skupne baze cen bodo dostopni na spletnem portalu zNet, torej direktorjem bolnišnic. A glede na to, da gre za podatke javnega značaja, bodo podatki na voljo tudi javnosti, če bodo na združenje naslovili zaprosilo, je pojasnil Mezek. Po njegovih navedbah so orodje pozdravili tako direktorji bolnišnic, predvsem pa nabavne službe.

Temu je pritrdil tudi direktor Psihiatrične bolnišnice Vojnik Marjan Javornik, ki je aplikacijo označil kot dobro orodje pri raziskavi trga pred javnim naročilom in pri postavitvi cilja, do kod lahko hipotetično dosežejo prihranke oz. dosežejo nižjo ceno.

Po besedah generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjana Sušlja pa bodo realni podatki o cenah zdravil pomagali tudi ZZZS pri pripravi novih obračunskih modelov. V obračunskem modelu za posamezno zdravstveno storitev, ki jih sedaj prenavljajo, je med drugim vključena tudi cena zdravil.

Šele po 19 mesecih lahko odprli ponudbe?!

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je predstavila potek skupnega javnega naročila za zdravila, v katerega je vključenih vseh 26 bolnišnic, objavljen pa je bil julija 2015. Pojasnila je, da je na naročilo, katerega okvirna vrednost znaša med 40 in 50 milijonov evrov, prišlo toliko revizijskih zahtevkov oz. pritožb, da so lahko šele po 19 mesecih odprli ponudbe.

Prejeli so 19 ponudb, ki ustrezajo razpisnim pogojem. Razpisna komisija pa mora najpozneje v 90 dneh opraviti končni izbor. "S tem bo dosežena popolna transparentnost naročanja za vse bolnišnice," je dejala ministrica in dodala, da gre za zelo kompleksno naročilo 3000 zdravil, ki so razdeljena v 1800 sklopov. "Zagotovljeno bo, da bodo vse bolnišnice nabavljale isto zdravilo po enaki ceni," je povedala.

Vaš prispevek