Sporna novela

Cerar in Brglez na nasprotnih bregovih

Matej Klarič
6. 1. 2017, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Le redko se zgodi, da se o zakonu ne bi strinjala najpomembnejša človeka največje vladne stranke. Prav to pa se je zgodilo v primeru omenjenega zakona. Predsednik državnega zbora Milan Brglez namreč zakonu, ki ga zagovarja premier Miro Cerar, nasprotuje.

Bobo
Včeraj je vlada v proceduro v državni zbor vložila kontroverzni zakon o beguncih, ki so ga do zdaj skrivali.

Miro Cerar"Pričakujem, da me bodo pravne službe o neustavnosti pravočasno opozorile."

Včeraj je vlada po nekaj mesecih v parlamentarno proceduro vložila zakon o tujcih, ki je že v preteklosti sprožal burne odzive in številne polemike.

Zakonu namreč očitajo, da krši mednarodne konvencije in tudi slovensko ustavo. Z zakonom bi imeli tudi eno izmed najbolj restriktivnih zakonodaj na tem področju v celotni EU, prekašal bi celo madžarskega, kjer vlada ksenofobno usmerjeni politik Viktor Orban.

Brglezovo sramovanje

Milan Brglez: "Osnutki, ki sem jih videl, so blizu navedbam, da tako radikalnih protibegunskih rešitev ni sprejela še nobena druga država znotraj EU."

Zakonu nasprotuje tudi Brglez, ki je dejal, da bi ga bilo ob sprejetju takšnega zakona sram oditi v predavalnico, kjer predava tudi o varstvu človekovih pravic. Napovedal je, da bo zakonu brez sprememb nasprotoval. Iz Brglezovega kabineta so nam sporočili, da zadeve ne želijo komentirati, dokler ne pridejo v državni zbor. Na vprašanje, ali to pomeni, da niso seznanjeni z njeno vsebino, so pritrdili in dodali, da se bodo o njej izrekli, ko jo bodo pristojne službe preučile. Le redko se zgodi, da so zakoni tako neusklajeni znotraj glavnih akterjev vladajoče stranke. Kakšne bodo razsežnosti nesoglasij glede omenjene zakonodaje in koliko poslancev SMC bi Brglezu v primeru nasprotovanja sledilo? Poslanci največje vladne stranke že pri nekaterih ravnanjih v preteklosti niso bili najbolj zadovoljni s Cerarjevim početjem.

Klemenčič edini vzdržan

Ena izmed najbolj spornih zadev v zakonu je predvidena možnost popolnega zaprtja meje z dvotretjinsko večino v DZ. To bi kršilo desetletja veljavne mednarodne standarde individualne obravnave vsakega begunca.

Toda četudi vsi poslanci SMC predloga ne bi podprli, bi mu odločilno večino paradoksalno lahko zagotovili opozicijski NSi in SDS, čeprav v slednji menijo, da je še premalo radikalen. Čeprav so bila mnenja o zakonu v koaliciji do zdaj močno deljena, so se vendarle odločili zakon spraviti v parlament. V javnosti je sicer krožilo, da naj bi imel včeraj vloženi zakon nekaj sprememb, kar pa se je izkazalo za netočno; je namreč prav takšen, kot je bil pripravljen na začetku.

V koalicijskih SD in Desusu zakonu na vladi niso nasprotovali, kot so nam povedali v Desusu, pričakujejo popravke tekom procedure. Zakon pa bodo podprli takrat, ko mu bo dal zeleno luč pravosodni minister Goran Klemenčič, ki je sicer glede zakona tudi sam izredno zadržan in je bil že včeraj na vladi edini od vseh vzdržan pri glasovanju. Tudi v prihodnje lahko torej glede spornega zakona pričakujemo burno debato, ki zna dodatno zamajati odnose znotraj vladajoče SMC.