Pomoč

Dežurni zdravniki so pomagali tudi desetim omamljenim otrokom

G.G.
1. 1. 2017, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kako so najdaljšo noč v letu preživeli dežurni v UKC Ljubljana? Delovno. Pomoč so nudili tako opitim kot drugače poškodovanim.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Začnimo pri mladoletnih oziroma otrocih. Dežurni zdravniki na pediatrični kliniki v Ljubljani so v zadnjih 24 urah obravnavali 16 otrok. Desetim otrokom so morali pomagati zaradi alkoholnega opoja ali uživanja drog ali oboje. Rekorder je imel v 2,3 promila alkohola v krvi.

Med odraslimi so na urgenci poiskali pomoč trije močno alkoholizirani, a ni bil nihče življenjsko ogrožen.

Nadzorni travmatolog na urgenci Matej Kastelec je sporočil še stanje v kirurškem bloku: »V preteklih 24 urah smo pregledali in oskrbeli 132 poškodovancev, 53 v nočnem času. 20 poškodovancev je bilo hospitaliziranih in med njimi eden čaka na operativni poseg. Opravili smo 52 malih in šest velikih operacij. 25 pacientov smo oskrbeli v mavčarni. Poškodovani s pirotehničnimi sredstvi so bili trije, vsi z lažjimi poškodbami – opeklinami po različnih delih telesa.«

Kako pa se je godilo policistom?

V silvestrski noči je za varnost skrbelo 750 policistov in policistk. 

V Ljubljani je silvestrovanje na prostem po podatkih policije potekalo mirno, policisti v času varovanja javne prireditve niso beležili kršitev javnega reda in miru ali kaznivih dejanj in drugih posebnosti. Na celotnem prizorišču se je praznovanja udeležilo več deset tisoč obiskovalcev, policisti pa so našli en izgubljen mobilni telefon in eno denarnico. Proti jutru so bili obveščeni o nekaj manjših požarih smetnjakov, ki so jih gasilci pogasili. 

Na območju Policijske uprave Ljubljana so policisti v zadnjih 24 urah zaradi kršitev javnega reda in miru intervenirali 20-krat na javnem kraju, pri čemer so eno osebo pridržali, in 17-krat v zasebnem prostoru, prav tako so pridržali eno osebo.

Policisti so na območju Policijske uprave Maribor v zadnjih 24 urah zaradi kršitev javnega reda in miru 13-krat posredovali na javnem kraju in 7-krat v zasebnih prostorih. Pridržan je bil en kršitelj, ki se ni želel pomiriti ter na kraju intervencije ni upošteval zakonitih ukazov policistov in je nadaljeval s kršitvijo, so zapisali na PU Maribor.

Kot so sporočili gorenjski policisti, so v zadnjih 48 urah prejeli 14 prijav kršitev predpisov o javnem
redu na javnem kraju in 10 v zasebnem prostoru. Na območju Policijske uprave Kranj je nekajkrat zagorelo, najmanj enkrat zaradi pirotehnike. Gorenjski policisti so v zadnjih 12 urah obravnavali tri primere manjših požarov. V soboto popoldne je na Slovenskem Javorniku zagorelo v zapuščenem objektu. Požar je povzročila uporaba pirotehnike, za dejanje pa jeseniški policisti obravnavajo tri otroke. Dvakrat so zagoreli še smetnjaki, danes zgodaj zjutraj pa so policisti obravnavali manjši požar na starejši hiši v Dolenčicah na škofjeloškem območju.