Dobro in slabo

Pazite, te spremembe so že v veljavi

G.G./STA
1. 1. 2017, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z novim letom vstopajo v veljavo tudi nekateri ukrepi vlade, s katerimi je dobro biti seznanjen.

profimedia
Fotografija je simbolična.

Zadovoljni bodo očetje, saj imajo letos na voljo skupno 25 dni plačanega očetovskega dopusta, kar je pet dni več kot lani. Prav tako 25 dni bo trajal tudi neplačani očetovski dopust, kar pa je pet dni manj ko lani.

Kazni za plenjenje po gozdovih

Manj veseli bodo nabirali gob. V veljavo je namreč stopila novela zakona o gozdovih, s katero naj bi učinkoviteje varovali gozdove ter izvajali ukrepe v primeru prenamnožitve podlubnikov in drugih škodljivcev. Novela določa tudi globe za prevelike količine nabranih gozdnih plodov. Tiste, ki bodo presegli določeno mejo, bodo inšpektorji lahko kaznovani z globo od 200 do 400 evrov.

Strožji upokojitveni pogoji

Spremembe so se zgodile tudi na pokojninskem področju in področju varstva starejših. Upokojitveni pogoji v letu 2017 bodo strožji kot lani, pokojninski načrt za vključene v poklicno zavarovanje prinaša nižjo prispevno stopnjo za delodajalce, na ministrstvu za zdravje pa bo začel delovati direktorat za dolgotrajno nego. Ženske se bodo lahko letos starostno upokojile pri 59 letih in štirih mesecih, imeti pa bodo morale 39 let in osem mesecev pokojninske dobe brez dokupa. Moški bodo morali biti stari 59 let in osem mesecev in imeti 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Ženske se bodo lahko letos upokojile tudi, če bodo stare 63 let in šest mesecev ter imele najmanj 20 let pokojninske dobe. Prav tako se bodo lahko upokojile tiste, ki bodo stare 65 let in bodo imele najmanj 15 let zavarovalne dobe. Moški se bodo poleg že omenjenih pogojev lahko upokojili tudi s 65 leti starosti in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe.

Obvezni javljalniki ogljikovega monoksida

Prostori s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, morajo imeti od danes nameščene senzorje ogljikovega monoksida. To naj bi pripomoglo k preprečevanju zastrupitev z dimom in k večji požarni varnosti. Nadzor in sankcije sicer niso predvidene, bodo pa na namestitev opozarjali dimnikarji ob rednih pregledih malih kurilnih naprav.