Interpelacija

SDS opozarja na "stanje duha trenutne vlade"

M.K./STA
14. 12. 2016, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predstavitev stališč poslanskih skupin na današnji seji DZ je pokazala, da SDS tudi za drugo interpelacijo zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak najverjetneje ne bo zbrala zadostne podpore.

STA
Ministrica naj Kopač Mrak je v odgovoru, ki ga je podprla tudi vlada, vse očitke že zavrnila, predlagatelje interpelacije pa obtožila zlorabe tega instituta.

Proti interpelaciji so se izrekle vse tri koalicijske stranke, pa tudi ZL, čeprav je nezadovoljna z delom ministrice. Za interpelacijo pa bo glasovala NSi.

V državnem zboru poslanci obravnavajo že drugo interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. Poslanci stranke SDS ji očitajo opustitev dolžnega ravnanja pri odvzemu dveh velenjskih dečkov starima staršema.

Za razpravo je predvidenih 11 ur.

V SDS so se za interpelacijo odločili po nedavni sodbi vrhovnega sodišča, da je bil odvzem velenjskih dečkov iz vrtca, ki ga je izvedel Center za socialno delo Velenje, nezakonit. Hkrati je sodišče ugotovilo, da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, s tem kršene ustavne pravice.

Ministrici za delo Anji Kopač Mrakovi v SDS med drugim očitajo, da je v omenjenem primeru opustila dolžno ravnanje kot pristojna ministrica, ki je dolžna zagotavljati, da državni organi in nosilci javnih pooblastil v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbijo za otrokovo korist in celovitost družinske skupnosti.

Ministrske funkcije ne more opravljati nekdo, ki je kršil človekove pravice, je danes na seji DZ očitke iz interpelacije zoper ministrico Kopač Mrak povzela poslanka SDS Suzana Lep Šimenko. Izrazila je upanje, da bodo poslanci ob tokratni, že drugi interpelaciji zoper Kopač Mrakovo bolj razsodni in bodo spoštovali sodbo vrhovnega sodišča.

"V normalni državi bi ministrica po odločbi Vrhovnega sodišča odstopila sama, oziroma bi jo k odstopu pozval predsednik vlade. Ministrica je v primeru koroških dečkov zaradi posega v človekove pravice objektivno in subjektivno odgovorna," je v uvodni predstavitvi interpelacije povedala poslanka Lep Šimenkova.

Na seznamu očitkov ministrici je po besedah Lep Šimenkove tudi njena odgovornost za politizacijo delovanja centrov za socialno delo v primeru CSD Slovenj Gradec in odgovornosti za posledice prikritja napak tega CSD, ki je bil pristojen za odločanje o vlogi za rejništvo starih staršev, pri katerih sta vnuka živela.

Nestrokovnost pristojnih služb v primeru velenjskih dečkov je tudi posledica političnega kadrovanja na pomembna mesta v organe v sestavi ministrstva za delo, za kar je prav tako odgovorna Kopač Mrakova, je ocenila Lep Šimenkova. Prevlada političnih nad strokovnimi kriteriji je po njenih besedah botrovala nezakonitosti v tem primeru.

STA
Ministrske funkcije ne more opravljati nekdo, ki je kršil človekove pravice, je danes na seji DZ očitke iz interpelacije zoper ministrico Kopač Mrak povzela poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

SDS opozarja "na stanje duha trenutne vlade"

Interpelacije niso vložili zgolj zato, ker bi želeli ponovno razpravljati in prepričevati kolege iz koalicije in dela opozicije, da je ministrica Anja Kopač Mrak ravnala nezakonito. S ponovno interpelacijo želijo v poslanski skupini SDS opozoriti na stanje duha trenutne vlade. "Na stanje, ki se izraža v absurdnih in tragičnih primerih, kot je primer nezakonitega odvzema koroških dečkov. Brezbrižnost in aroganca ministrice za delo ter predsednika vlade pa kaže na popolno zatajitev pred volitvami večkrat izrečenih in poudarjenih načel pravne države in visokih etičnih in moralnih standardov, o katerih trenutni predsednik vlade sicer tako rad govori in jih izpostavlja," je na novinarski konferenci ob predstavitvi interpelacije povedala Lep Šimenkova.

Kopač Mrakova: Interpelacija je nedopustna zloraba konkretnega postopka v ozke politične namene

Interpelacija predstavlja poskus vpliva podpisnikov interpelacije na potek in vsebino konkretnega postopka, kar je z vidika delitve oblasti nedopustno, je v DZ opozorila ministrica. "Namen interpelacije je očitno rušenje zaupanja državljanov v socialne institucije in diskreditacija mene kot ministrice," je dodala.

Ministrica je v današnjem odgovoru na interpelacijo v DZ, ki so jo proti njej vložili poslanci SDS, zavrnila vse očitke.

Opozorila je, da so podpisniki interpelacije pomešali naloge in pristojnosti posameznih organov ter jo po njenih besedah pozivajo k vmešavanju v postopke mimo pooblastil, kar bi lahko razumeli kot napeljevanje k storitvi kaznivih dejanj. "Vsebina interpelacije temelji na konkretnem primeru dveh mladoletnih otrok, pri katerem upravni oziroma sodni postopki še niso zaključeni," je povedala ministrica.

Sodbo spoštuje

Kopač Mrakova sodbo vrhovnega sodišča spoštuje. Vendar sodišče jasno loči med koristmi otrok in babice. Odločanje o pravicah otrok ni bilo predmet tega sodnega spora, pač pa je sodišče odločalo o pravicah babice, je opozorila Kopač Mrakova. Ugotovilo je, da je bila babici kršena ustavna pravica do družinskega življenja, ni pa ugotavljalo morebitne kršitve pravic otrok in tudi ne njihovih koristi, je dodala ministrica.

Pravnomočnost konkretne odločitve sodišča je ustavna vrednota, ki pa ne more biti absolutna, kadar je treba glede na okoliščine posameznega primera dati prednost načelu največje koristi otroka zaradi spoštovanja njegovega osebnega dostojanstva in drugih človekovih pravic, je opozorila Kopač Mrakova.

Poudarila je, da je njena vloga v takšnih primerih nadzorna in sistemska ter da kot ministrica ne more in ne sme dajati konkretnih navodil posameznim organom, kar bi bilo mimo njenih pristojnosti. Poudarila je, da kot ministrica nima nobenih pristojnosti glede odvzema otrok, da je pri tem center za socialno delo samostojen in da se minister s konkretnimi navodili ne sme vmešavati.

Da bi se odstranil vsak dvom o nepristranskosti pri odločanju je ministrica že spomladi vladi predlagala, da jo iz postopkov, povezanih s tem primerom, izloči. "To pomeni, da nisem seznanjena z vsebino zadeve in da v skladu s svojimi pristojnosti in pooblastili o njej ne morem in ne smem odločati," je dejala.

Ministrica je ocenila, da tako prva kot tudi druga vložena interpelacija predstavljata zlorabo instituta interpelacije. Ponovno je poudarila, da podpisniki interpelacije kot podlago za interpelacijo uporabljajo vsebino, ki sploh ne bi smela biti predmet interpelacije, pač pa stvar ravnanja institucij socialne države in ustreznih upravnih oziroma sodnih postopkov.

V SD pričakujejo popolno podporo koalicije Kopač Mrakovi

Poslanska skupina SDS na demagoški, populističen in ekstremističen način družinsko tragedijo izkorišča za svoje politične obračune s koalicijo, je v izjavi medijem pred današnjo razpravo o interpelaciji ministrice za delo ponovno opozoril predsednik SD Dejan Židan. Poudaril je, da pričakuje popolno podporo koalicije ministrici.

"Žvečimo že prežvečeno temo"

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v razpravi dejal, da je pred poslanci zgolj nova stara interpelacija SDS zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakovo. Po njegovih besedah serijsko vlaganje interpelacij, ki se ga poslužuje opozicijska SDS, ni le neproduktivno, ampak že tudi smešno.

"Žvečimo že prežvečeno temo," je bila do vsebine interpelacije kritična poslanka SD Marija Bačič. Ministrica Kopač Mrakova, ki prihaja iz SD, po besedah poslanke dela zelo dobro, zato se stranka tudi tokratne interpelacije ni ustrašila. Poudarila je, da SDS za politični šov zlorablja tragično usodo družine in otrok.

Poslanec ZL Miha Kordiš je ministrici očital zavestno protisocialno politiko, ki zožuje socialno državo na fizični minimum. Kopač Mrakova po njegovih besedah zaradi takšne politike ni primerna za ministrico in bi morala oditi s funkcije. Kljub temu pa ZL interpelacije SDS, ki zlorablja nesrečno družinsko zgodbo, ne bo podprla, je poudaril.

Poslanka NSi Iva Dimic pa je v imenu poslanske skupine napovedala podporo interpelaciji. Spomnila je, da NSi že vseskozi opozarja na napačno politiko Kopač Mrakove. Po njenih besedah je ministrica neposredno ali posredno odgovorna za več zgrešenih projektov. Očitala ji je tudi zamujanje z zakonodajnimi rešitvami in reorganizacijo centrov za socialno delo.

Poslanka Mirjam Bon Klanjšček je dejala, da v poslanski skupini nepovezanih poslancev nimajo enotnega mnenja o interpelaciji, zato bo vsak glasoval po svoji vesti. Ob tem se je vprašala, ali je sploh smiselno in dopustno razpravljati o interpelaciji, ki pred javnostjo razgalja otroško usodo.

Proti interpelaciji so se izrekli tudi v SMC. Po besedah poslanke Jasne Murgel SDS enako kot pri prvi interpelaciji v ospredje postavlja družinsko tragedijo. Po njenih besedah je izrabljanje stiske otrok v politične namene povsem nesprejemljivo. Obenem je Murglova SDS očitala načrtno spodkopavanje zaupanja v državne organe.