Dobro za proračun, slabo za kadilce

Nad kadilske razvade z višjo trošarino

G.G./STA
1. 12. 2016, 16.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vlada je sprejela predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Očitno pa s predlogom ne bodo uvedli tobačnega centa, pač pa povišali trošarino na cigarete za pet evrov na 1000 kosov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Uradni cilj novele je preprečevati kajenje med mladostniki in mladimi odraslimi, spodbujati opuščanje kajenja, zmanjševati izpostavljenost tobačnemu dimu med mladoletnimi ter posledično zmanjšati obolevnost in prezgodnjo umrljivost ter stroške zaradi rabe tobaka. Vlada je za to, da bi sledila tem ciljem, sprejela sklep, s katerim je ministrstvu za zdravje namenila dodatna proračunska sredstva v višini najmanj štiri milijone evrov na leto.

Vlada je ministrstvo za zdravje zadolžila, da skupaj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije do konca leta oblikuje nabor ukrepov in načrt njihove izvedbe za povečanje učinkovitosti porabe sredstev zdravstvene blagajne, predvsem na področju izdatkov za zdravila ter sistemske ureditve boleznin, vključno z okrepljenim nadzorom.

Ministrstvu za finance pa je vlada naložila, da najkasneje do konca januarja pripravi spremembo uredbe o določitvi zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine na cigarete na način, da se poviša trošarina na cigarete za pet evrov na 1000 kosov.

Uvedba enotne embalaže

Predlog novele v slovenski pravni red prenaša določbe evropske direktive in med drugim določa najvišje vrednosti emisij ter poročanja o sestavinah in emisijah tobačnih izdelkov, prepoveduje arom in določene dodatke v tobačnih izdelkih.

Določa tudi označevanje in embalaže tobačnih izdelkov, vključno z zdravstvenimi opozorili in uvedbo enotne embalaže, zagotavlja sledljivost in varnostne elemente, ki se uporabljajo za tobačne izdelke.

Prav tako predlog novele regulira tobak za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter njihovega dajanja na trg. Opredeljuje tudi oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, regulira prodajo oz. omejitev prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov.

Poleg tega pa prepoveduje kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.