Napad na župana obsojajo

Romi iz Dobruške vasi: "Cisterne so za živino"

L. Markelj
22. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ob nedavnem obisku premierja Mira Cerarja v romskem naselju Dobruška vas v škocjanski občini so mu Romi potožili, da si želijo bolj urejeno naselje.

L. Markelj
Romi bi vodo raje, kot da jo imajo v cisternah, napeljali v hiše.

Umazani romski otroci

»Naši otroci bi se lahko spodobno umili in vsak dan v šolo odšli čisti, ne pa da se jim zaradi smradu drugi posmehujejo,« so ponavljale zlasti Rominje.

Zdaj je zelo blatno, predvsem pa bi radi elektriko in vodo. Slednjo je vlada nedavno nepričakovano in menda le začasno – verjetno zaradi bojazni pred uspehom tožbe ene od škocjanskih romskih družin na Evropskem sodišču za človekove pravice – zagotovila s sedmimi cisternami: tremi v enem delu naselja, štirimi v drugem. Cerar pravi, da se bodo trudili, da se čim prej doseže legalizacija in uredi vsa potrebna infrastruktura, »seveda ob spoštovanju predpisov, ki veljajo za vse državljane, in ob upoštevanju kulturnih posebnosti romske skupnosti«. Računa na pomoč in sodelovanje občine.

Kritika cisternam

A dobruški Romi s pripeljano vodo – vozijo jim jo škocjanski gasilci – niso najbolj zadovoljni. »To je kot za živino, ki se hodi nekam napajat, ne za ljudi,« je bilo slišati. Cisterne se marsikje nahajajo kar pri kontejnerjih za smeti. Cerarju so potožili, da bo voda pozimi zmrzovala, poleti pa bo sparjena. »V najkrajšem času bomo to uredili,« jih je potolažil.

Nekateri Romi so ogorčeni, da država za te cisterne z vodo namenja 30 tisoč evrov. »Mar bi nam za ta denar napeljala vodo v hiše – hidrant imamo, voda v naselju je, radi bi si jo napeljali, pa ne smemo. Tisti, ki so to storili prej, so lahko, mi pa ne smemo, ker je vse na črno,« pravijo.

Pohvale pa gredo na račun izobraževanja dobruških Romov, ki je nujno za vključevanje Romov v družbo. Tako imenovani romski vrtec obiskuje 14 predšolskih, v popoldanskem času pa 20 šoloobveznih otrok. Tu dobijo učno pomoč, se igrajo in podobno. Ravnateljica OŠ Frana Metelka Škocjan Irena Čengija Peterlin pove, da je od 355 šolarjev že 70 Romov. Nepogrešljivo je zato delo romskega pomočnika – ta prihaja prav iz naselja in je menda edini, ki hodi v službo.

Škocjanski župan Jože Kapler poudarja, da »njihovi« Romi od leta 2012 vodo v naselju Dobruška vas imajo, le nekateri si je kljub pozivom niso hoteli napeljati do bivališč. 

Odzivi na napad na župana

V zvezi z nedavnim incidentom, ko je eden izmed Romov napadel škocjanskega župana Jožeta Kaplerja, ta ponavlja, da ni šlo za fizični napad nanj osebno, ampak kot na župana oziroma lokalno skupnost, in da bi se to oziroma še kaj hujšega lahko zgodilo tudi komu drugemu. Poudarja, da se problemov ne sme reševati s pestmi.

Je pa zadovoljen, da so mu podporo izrazili mnogi, v skupni izjavi tudi župani dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin. Ob incidentu so izrazili zaskrbljenost in opozorili, da pri reševanju romske problematike prejmejo »izjemno malo oziroma skoraj nič pomoči s strani države, ki je prva odgovorna za izvajanje ukrepov za vključevanje manjšinske skupnosti.«