Tožba

Tri lučke spet gorijo, a zdaj nekoliko jezno

Boris Blaić/Dolenjski list
5. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zadnji dve leti so Krčani, predvsem domačini s Sremiča, zadovoljno opazovali, kako pred leti opuščena priljubljena gostinska in turistična točka Tri lučke dobiva novo podobo. A se je zapletlo.

B.B.
Igor Zorko je odločen, da se bo boril do konca.

Gostinski objet Tri lučke je tedanji Mercator odprl leta 1985, po 15 letih ga je kupila družina Radej, januarja 2008 pa je posestvo kupilo podjetje Prodoma.

In res, nova restavracija, hotel in konferenčni center so poleti že sprejeli prve zaključene skupine, za javnost pa so svoja vrata odprli sredi oktobra. Tri lučke spet svetijo nad Krškim, a za prenovljenim posestvom, ki ga je leta 2008 kupilo podjetje Prodoma Brežičanov Igorja in Andreje Zorko, nekdanjih lastnikov trgovske verige Baby Center, se skriva precej bolj zoprna zgodba.
»Od prvega dne smo imeli tu resne cilje, postaviti smo hoteli sodoben objekt za gostinsko-turistično dejavnost. Kar nekaj let je minilo, da smo ideje spravili na papir, zadevo pa je malo upočasnila kriza. No, leta 2014 smo začeli Tri lučke prenavljati,« je povedal Igor Zorko.

Danes ima njihov hotel pet sob in dva apartmaja poleg osrednje stavbe, v naslednjih dveh letih pa nameravajo zgraditi še manjši hotel s približno 20 sobami. Tri lučke namreč merijo tudi na konferenčni turizem. Njihova dvorana sprejme do 80 ljudi, Zorko pa največ stavi na restavracijo, ki ima tudi najdaljšo tradicijo.

B. B.
Tri lučke sta nova lastnika prenovila v prijetno urejeno posestvo, ki so ga že odkrili mladi pari.

Ob dvesto tisoč evrov

Podjetje Prodoma se je obnove lotilo, ko je leta 2013 na razpisu agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja dobilo 200.000 evrov nepovratnih sredstev. »Če tega ne bi dobili, se za prenovo najbrž ne bi odločili. Ker se je finančna perspektiva iztekala, smo morali sredstva porabiti do junija 2015. Na razpisu smo takrat nastopali z dvema od treh faz projekta. In res smo do lanskega junija zgradili vse potrebno ter pridobili uporabno dovoljenje. Dali smo vlogo za izplačilo in septembra 2015 smo od agencije dobili 200.000 evrov,« je povedal Zorko.

Pobran denar, 200.000 evrov, predstavlja enoletni investicijski potencial podjetja, kar pod vprašaj postavlja nadaljnje načrte: za še 20 sob in wellness potrebujejo 600.000 evrov.

A letos se je zapletlo. »Pri obnovi Treh lučk smo na razpisu nastopali s fazama A in C, ne pa tudi s fazo B. To smo gradili še naslednjih osem mesecev, a agencija je po pregledu menila, da je to predolga doba, zato so nam junija letos sredstva z odločbo odvzeli, teden dni pred odprtjem pa so nam 200.000 evrov tudi dejansko pobrali z računa. V odločbi nam očitajo, da nismo pravočasno odprli kompleksa, vendar v razpisu nikjer ne piše, kdaj bi morali odpreti, le to, da moramo delovati še vsaj pet let po prejemu sredstev. To vsekakor nameravamo in še mnogo več. Aprila nas je obiskal kontrolor agencije. Nič ni rekel, da bi bilo kaj narobe, razložil sem mu, kaj vse še delamo, da gre za velik projekt in da potrebujemo še nekaj časa,« je dejal Zorko in pri tem komaj skrival razburjenje.

B. B.
Andreja in Igor Zorko v novi jedilnici. Ker so dela trajala malo dlje, sta zdaj ob nepovratna sredstva.

B. B.
Poleg obvezne table o dodelitvi evropskih sredstev je Zorko postavil še eno, ki pripoveduje precej manj prijetno zgodbo.

Obeta se tožba

Nič ni kazalo, da bi bilo kaj narobe, toda dobra dva meseca po obisku kontrolorja je na Tri lučke prišla odločba, zaradi katere so danes ob ves denar. »Predmet razpisa je bila le obnova starega dela Treh lučk, kuhinje in apartmajske hiše. Razpisna dokumentacija govori o 340.000 evrih, ostalih 1,7 milijona, ki smo jih vložili, pa predstavljata faza B in nakup objekta,« je poudaril Zorko.

Njegovo podjetje se je takoj po izdaji odločbe pritožilo na ministrstvo za kmetijstvo, vendar na odločitev prvostopenjskega organa čakajo že več kot tri mesece. »Prav veliko upanja, da bo odgovor pozitiven, nimam. Toda v tem primeru bomo šli v tožbo,« je odločen Zorko, ki kakega posebnega ozadja, da so se mu načrti tako zapletli, ne vidi. »Le uradniška togost, res ne vem, kaj bi bilo drugega.«