Seznam najuspešnješih

Srbi stokajo, Slovenija visoko na lestvici

G.G.
3. 11. 2016, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V času Jugoslavije je veljalo, da je med bratskimi republikami življenje najboljše v Sloveniji. Po raziskavi inštituta Legatum to velja še danes.

Urša Cerar
Slovenija se je uvrstila na prvo mesto v kategoriji naravno okolje.

Slovenija se je uvrstila na 20. mesto, kar je soliden dosežek. Srbi, še posebej njihovi mediji so nezadovoljni, da so pristali šele na 66. mestu, kar je najslabši dosežek med nekdanjimi jugoslovanskimi republikami. Hrvaško raziskava postavlja na 42. mesto, Makedonijo na 53. mesto in Črno goro na 58. mesto Kaj pa BiH, boste rekli, kje je Bosna? Ni je na lestvici, zagotovo pa ne bi bila visoko uvrščena.

Z razvrščanjem držav po uspešnosti je sicer križ. Kateri kriteriji so ključni? Pri inštitutu Legatum pravijo, da upoštevajo tako materialno bogastvo kot blaginjo državljanov. Njihova analiza je tako zajela devet področij: gospodarstvo, poslovno okolje, upravljanje države, zdravstvo, varnost, izobraževanje, osebno svobodo, družbeni kapital in okolje.

Tako je problematika varnosti pahnila ZDA nižje (17. mesto), kot bi bili sicer. Prvo mesto zaseda Nova Zelandija, sledita pa ji Norveška in Finska. Tukaj si lahko ogledate celotno lestvico in podrobnejšo razlago.