Žalil člane Zbora za republiko

Izključili bi ga, če ne bi prej že sam izstopil

G.G./STA
6. 9. 2016, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zbor za republiko je v ponedeljek razpravljal o ravnanjih svojega ustanovnega člana Boštjana M. Turka in ga nameraval zaradi "grobega blatenja, lažnivega obtoževanja in osebnih diskreditiranj članov zbora in oseb iz javnega življenja" izključiti iz članstva, a je pred tem že sam izstopil. Turku se zdijo navedbe zbora krivične.

STA
Boštjan M. Turk Turk zatrjuje, da je iz Zbora za republiko, ki so ga ustanovili leta 2004, izstopil tudi, ker se zaradi drugih svojih obveznosti ni mogel udeleževati sestankov zbora.

Člani Zbora za republiko so danes v sporočilu za javnost zapisali, da se od "preteklega in bodočega tovrstnega lažnivega, žaljivega in škodljivega pisanja Boštjana M. Turka v celoti distancirajo". Zaradi podobnih ravnanj se je članom zbora v preteklosti sicer že opravičeval in obljubljal, da bo v prihodnosti ravnal bolj odgovorno, vendar se tega ni držal, so navedli. Predsednik Zbora za republiko France Cukjati dodatnih pojasnil o vsebini zanje spornega Turkovega pisanja ni želel dajati.

Je pa Boštjan M. Turk pojasnil, da je med drugim v svojih kolumnah radikalno nasprotoval enemu od podpredsednikov zbora Dimitriju Ruplu, "zato ker se ne ve, na kateri strani je". Tudi zaradi Ruplovega ravnanja je, kot pravi, izgubil voljo hoditi na sestanke zbora, zato je že 9. julija Cukjatija zaprosil, da namesto njega za delo v zboru (Turk je bil član odbora za varstvo demokratičnih pravic in svoboščin) poiščejo nekoga drugega. Ob tem je dodal, da je vse, kar je napisal, podkrepil s citatnim gradivom.

O Udbi druge generacije

Napisal je tudi članek o Udbi druge generacije, kjer je izpostavil tistega, ki je na male ekrane spustil film o Patrii. "Imena ne boste našli, je pa ta človek član Zbora za republiko," je izpostavil Turk. Sam je film sicer označil za neresničnega in katastrofalnega, po njegovem prepričanju pa je povzročil škodo SDS. "Janša je prve volitve izgubil prav zaradi afere Patria," je zatrdil.

Današnje navedbe zbora se mu tako zdijo zelo krivične, ker se je, kot pravi, "toliko zavzemal za zbor". "Ukvarjam se z vsebinskimi stvarmi in ne z diskvalifikacijami," je še dodal Turk.