Pred interpelacijo

Gantar od Gašperšiča in Kolar Celarčeve pričakuje veliko pojasnil

M.K./STA
6. 9. 2016, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar ocenjuje, da so nekateri očitki v interpelacijah zoper ministra Petra Gašperšiča in ministrico Milojko Kolar Celarc utemeljeni. Od ministrice, s katero se bo koalicija danes sestala, pričakuje jasne vsebinske rešitve in časovne roke, sicer je na interpelaciji ne bo podprl.

Do dela ministrice za zdravje je kritičen tudi nekdanji minister Tomaž Gantar, ki je izpostavil, da ne poznajo načrtov in prioritet dela ministrstva. Nezadovoljen pa je tudi z Gašperšičem.

Kolar Celarčeva bo morala pojasniti veliko stvari, v prvi vrsti to, kar bi morala že ob nastopu mandata - kaj pravzaprav so vsebinske rešitve v dveh glavnih reformnih zakonih. "Tega danes še ne vemo, vemo samo, da ministrica obljublja veliko, ne vemo pa, kako bo to financirano," je v izjavi novinarjem v DZ pojasnil Tomaž Gantar in dodal, da bo to morala narediti pred zagovorom v DZ.

V tem trenutku je nemogoče napovedovati, kako bo DeSUS glasoval ob obravnavi interpelacije, je dejal Gantar. Prepričan je, da bo ministrica iz njihovih vrst dobila tudi glasove podpore. A za zdaj Gantar lahko govori o sebi in kot pravi, brez jasnih vsebinskih rešitev in rokov, ministrica njegove podpore ne more imeti.

Odgovornosti za vse, kar je v zdravstvu narobe, se ne more pripisati ministrici, a nekateri očitki po njegovem mnenju imajo osnovo in so dobro utemeljeni.

Gantar sicer razume, da ministrica vseh zakonov, z ekipo, ki jo ima na razpolago, ni uspela pripraviti, a se mu zdi nedopustno, da ni pripravila niti vsebinskih rešitev, kako doseči določene cilje.

Posebnega roka za pojasnila ji ne postavljajo, ta pričakujejo na razgovorih, ki jih bodo imeli z ministrico. Za pojasnila, kako vidi problem financiranja, kako zagotavljati sredstva, kako vidi organizacijske spremembe, kako zavodom dati avtonomijo, niso potrebni meseci študija, je prepričan. In če predsednik vlade Miro Cerar Kolar Celarčevo iskreno podpira, ji bo vsaj pri virih financiranja priskočil na pomoč, je dodal Gantar.
Ker od ministrice pričakujejo vsa ta pojasnila, Gantar tudi ne pričakuje, da bi se poslanci DeSUS o podpori ministrici odločali že danes.

Pozno popoldne se bo namreč koalicijski vrh sestal s Kolar Celarčevo, nakar je pričakovati njeno izjavo ter izjavo premierja Cerarja.

Minister ga bo težko prepričal

Podobno mnenje ima Gantar glede ministra za infrastrukturo, ki se bo na interpelaciji zagovarjal predvidoma na septembrski redni seji. Gašperšič že primorskim poslancem ni odgovoril na vprašanja, med njimi je nekaj ključnih, je pojasnil Gantar. Pričakujejo odgovor, zakaj se je odločil za javno-zasebno partnerstvo pri gradnji drugega tira, saj je ta odločitev nekako unikum tudi v EU, ključno pa je vprašanje, kako bi bil morebitni zasebni partner poplačan. Brez ustreznih pričakovanj nihče v ta projekt ne bo vlagal, je jasen Gantar.

V preteklosti je že omenil, da ga bo minister težko prepričal. "Danes ne smem reči, da me ne bo," pravi poslanec, ki sicer pričakuje sredin sestanek poslanske skupine z ministrom.

V DeSUS so kritični do ministra in bo težko prejel enotno podporo. Ali bodo nekateri pri glasovanju vzdržani ali bodo podprli interpelacijo, se bodo po Gantarjevih besedah še dogovorili. Je pa ob tem spomnil, da so koalicijski partner in temu primeren odnos od njih tudi pričakujejo.

Gašperšič se je danes sestal tudi s poslansko skupino SMC, a po srečanju izjav medijem ni dajal. S poslanci SD se bo sestal prihodnji teden.

NSi bo podprla interpelacijo SDS zoper Kolar Celarčevo

sta
Jernej Vrtovec

V NSi so danes odločili, da ne bodo vložili svoje že pripravljene interpelacije zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ampak bodo podprli interpelacijo, ki jo je v petek vložila SDS. Po besedah poslanca Jerneja Vrtovca so tako sklenili, ker postopki ob vložitvi dveh interpelacij niso jasni in ker želijo čimprejšnjo zamenjavo ministrice.

NSi je popolnoma vseeno, kdo je tisti, ki interpelira slabo ministrico. Vanjo so izgubili zaupanje, da bi po dveh letih mandata spreminjala stvari v slovenskem zdravstvenem sistemu na bolje.

Trideset strani interpelacije zoper ministrico, ki so jo pripravili v NSi, Vrtovec označuje za izredno strokoven in utemeljen dokument. Zato je njihova vsebina lahko dopolnilo interpelaciji SDS. "Ne gremo se prestižnih bojev, ne želimo obremenjevati ljudi in DZ z nekimi postopki, kajti cilj je to, da dobimo boljšega zdravstvenega ministra, ne pa kupčkanje in kalkulacije," je dodal.