Poziv

Nevladniki in sindikati za zavrnitev sporazuma Ceta

M.K./STA
6. 9. 2016, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nevladne organizacije in sindikati so danes DZ pozvali k zavrnitvi predloga o podpisu, sklenitvi in začasni rabi sporazuma Ceta.

sta
Andrej Gnezda

Po njihovem prepričanju ogroža delavske, okoljske, socialne in potrošniške standarde, ob tem pa prinaša le minimalne učinke na gospodarsko rast. Prihodnji teden bodo proti sporazumu potekale tudi demonstracije.

Proti sprejemanju Cete bodo prihodnji četrtek, 15. septembra, v Ljubljani potekale tudi demonstracije, ki jih organizira Koalicija proti tajnim sporazumom, sicer tudi podpisnica današnjega poziva. Začele se bodo ob 16. uri na Prešernovem trgu.

Prostotrgovinski sporazum med EU in Kanado, znan pod kratico Ceta, je nesprejemljiv, so si enotni nevladniki in sindikati, kritični že do samega postopka njegovega potrjevanja. Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Andrej Gnezda iz Umanotere, naj bi DZ o Ceti odločal že ta mesec, pri čemer pa na mizi nima niti formalnih predlogov niti samega besedila sporazuma.

"Menimo, da je taka procedura neprimerna. Govorimo o več kot 1500 straneh dolgi mednarodni pogodbi, ki je za Slovenijo pravno zavezujoča. Po naši oceni noben razumen parlament ne bi smel pristati na take pogoje odločanja," je poudaril Gnezda.

Mediaspeed
Branimir Štrukelj

Z njim se je strinjal Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja, prepričan, da je v kapitalizmu demokracija postala motnja pri kovanju dobička. Mednarodni sporazumi, kot je Ceta, imajo po njegovih besedah prikrit cilj, da zaobidejo demokratične postopke posameznih držav. "Morali bi radikalno in jasno zavračati te sporazume na točkah, ki pomenijo marginalizacijo demokracije," je dodal.

Opozarjajo na tveganje

Andreja Poje iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije verjame, da bi dobro zasnovan sporazum lahko koristil delavcem, a le če bi ohranil in izboljšal standarde.

sta
Andreja Poje, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Ceta tega po njenih besedah ne omogoča, nasprotno - ogroža delavske, okoljske, socialne in potrošniške standarde, učinek na gospodarsko rast pa je po izračunih Centra poslovne odličnosti pri ljubljanski ekonomski fakulteti v desetih letih le 0,01-odstoten.

Nevladniki in sindikati posebej opozarjajo na tveganje, ki se nanaša na varovanje naložb in investicijski sodni sistem, saj je predvidena ustanovitev bilateralnega investicijskega sodišča. Zato so poslanke in poslance pozvali, naj na vlado naslovijo priporočilo, da ta nemudoma zaprosi Sodišče EU za mnenje glede skladnosti bilateralnega investicijskega sodišča v pravnim redom EU.

Mediaspeed
Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije

Da je ustanovitev bilateralnega investicijskega sodišča nepotrebno, saj imajo tako članice EU kot Kanada ustrezen pravni red, je poudarila Breda Kutin iz Zveze potrošnikov Slovenije in predstavila enotno stališče evropskih potrošniških organizacij, da sporazum Ceta ni prestal varnostnega testa in zato predstavlja prevelika tveganja, tudi za potrošnike.

Oslabljena vloga nacionalnih parlamentov

V sporazumu Ceta je najbolj sporen, tako Gnezda, predlog sklepa glede njegove začasne rabe. Določbe sporazuma bi namreč bile izvršljive že ob sprejemu v Evropskem parlamentu, medtem ko sporazum formalno sploh še ne bi bil veljaven.

Nevarnosti je po mnenju nevladnikov sicer še več - sporazum po njihovem med drugim slabi vlogo nacionalnih parlamentov in regulatorjev, glede biotehnologije in komercialne rabe vodnih virov pomeni poseg v sprejemanje odločitev vlade in DZ, temelji na t.i. negativnem pristopu ter predstavlja tudi grožnjo obstoječim in prihodnjim okoljskim standardom.