Združenje delodajalcev

"Če je denar za javne uslužbence, naj bo tudi za gospodarstvo"

M.K./STA
10. 6. 2016, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Združenje delodajalcev Slovenije zahteva, naj finančno ministrstvo zniža stroške dela v gospodarstvu, potrebnih sredstev za izpad prihodkov pa ne išče v zvišanju davka od dohodkov pravnih oseb, pač pa z optimiziranjem javne porabe.

STA
Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš je povedal, da takšnega predloga, delodajalci sami sebi plačamo znižanje davka, ne morejo podpreti.

Upravni odbor Združenja delodajalcev Slovenije je na današnji seji obravnaval predlog za razbremenitev stroškov dela, ki so ga na finančnem ministrstvu pripravili potem, ko je finančni minister Dušan Mramor opravil široko razpravo s predstavniki sindikatov in delodajalcev.

Če se je našel denar za javne uslužbence, naj se tudi za gospodarstvo, pravijo.

Predlog prinaša razbremenitev neto izplačil zaposlenih s spremembami dohodninske lestvice in nadomestitev tega izpada z zvišanjem davka od dohodkov pravnih oseb. "Torej delodajalci sami sebi plačamo znižanje davka," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani ugotovil predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš.

V združenju takšnega predloga ne morejo podpreti. Medtem ko so na pogovorih z Mramorjem vzeli na znanje, da denarja za razbremenitev stroškov dela ni mogoče zagotoviti drugače kot s prerazporeditvami davčnih bremen, pa je medtem vlada našla več kot 100 milijonov evrov za različna povišanja izplačil v javnem sektorju, potekajo tudi pogajanja o še dodatnih 300 milijonih evrov za javne uslužbence.

"To pa bistveno spremeni izhodišče usklajevanj za davčne spremembe, saj je vlada očitno uspela zagotoviti sredstva za javni sektor, za gospodarstvo pa ne," je dejal Trobiš. Upravni odbor združenja delodajalcev je tako danes odrekel podporo oblikovanemu predlogu davčnih sprememb in od finančnega ministra zahteva znižanje stroškov dela v gospodarstvu brez kakršnihkoli dodatnih obremenitev gospodarstva.

"Način, na katerega je Mramor našel vir za znižanje stroškov dela, je nespreten," je dejal Trobiš, ki sicer ne nasprotuje dvigu plač v javnem sektorju, a le v okviru obstoječe mase plač. Pričakuje, da se bodo pogajanja s finančnim ministrstvom nadaljevala.

Mramor je nameraval predlog, ki prinaša spremembe dohodninske lestvice z znižanjem obremenitve plač nad 1,6-kratnikom povprečne plače ter razbremenitev nagrad za doseganje poslovne uspešnosti, na drugi strani pa zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb, danes predstaviti socialnim partnerjem na seji Ekonomsko-socialnega sveta.

A predstavniki GZS, OZS in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije so pred dnevi opozorili, da gospodarstvo v zameno za zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb ne bo dobilo ničesar, zato so napovedali bojkot seje, to pa so zatem odpovedali. Predlogu pa nasprotujejo tudi sindikati, ki v njem vidijo le zlorabo za višanje plač elitam.