USODNI TRENUTEK

Lukovo otroštvo nenadoma prekinjeno, začela se je bitka za preživetje

Janja Ambrožič/Dolenjski list
6. 6. 2016, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ko se je pred petimi leti vrnil z nogometa, mu je možganska krvavitev kruto pretrgala brezskrbno otroštvo. Danes skupaj z mamo energijo vlagata v terapije in razgibavanja.

J. A.
Luka Cugelj z mamo Vesno in sestro Evo.

Luka Cugelj iz Cerovega Loga pri Šentjerneju je bil do leta 2011 uspešen učenec, vsestranski športnik in glasbenik. A življenje se mu je spremenilo v trenutku. Brezskrbno otroštvo je bilo namreč prekinjeno in začela se je njegova bitka za preživetje, v kateri je pokazal neverjetno moč, voljo in energijo.

»Bilo je sončno popoldne. Njegov zadnji krožek je bil nogomet in verjamem, da je tam dal vse od sebe. Ko je prišel domov, se je zgodila možganska krvavitev,« se usodnega dne spominja njegova mama Vesna. Domači so ga najprej odpeljali v novomeško bolnišnico, nato pa so ga prepeljali v Ljubljano.

Luki Cuglju, uspešnemu učencu, vsestranskemu športniku in glasbeniku, se je življenje spremenilo v trenutku.

Dogodek je takrat šestošolcu prinesel dolgo kalvarijo, ki se je začela v ljubljanskem kliničnem centru, nadaljevala v Soči in potem doma. »Vključili smo se v vse možne oblike fizioterapij in rehabilitacijskega programa, še vedno izkoristimo vse, kar je mogoče,« pripoveduje njegova mama in dodaja, da napredek najbolj opazita ona in Luka. »Vse se dogaja zelo zelo počasi,« pripomni.

Lukova mama pojasni, da odkar je po rehabilitaciji prišel domov, delo z njim poteka z enakim tempom kot prvi dan, in to že vsa leta. »Vsak dan vstajava zgodaj in vse, kar počneva, delava pozitivno in z nasmehom.« Luka je po začetni rehabilitaciji zrasel še kakšnih deset centimetrov, ki se jih je moral naučiti vzdrževati in obvladovati, kar ni preprosto.

»Trudiva se vzdrževati čim večjo gibljivost in to lahko doseževa le s terapijami in razgibavanji. Na prireditvah ga sicer vidite na vozičku, a doma večino časa preživi v gibanju. Skozi čas telo samo pokaže, kakšne povezave lahko vzpostavi oziroma kaj zmore,« pojasni mama in omeni, da ne sešteva, koliko so jih do zdaj že stale terapije, poudari pa, da je zelo pomembna in dragocena vsakršna pomoč, ki prihaja tudi z dobrodelnimi dogodki, saj sama družina tega bremena ne zmore.

Z VOZIČKA GA JE DVIGNIL ZVOK HARMONIKE

Dobrodelna prireditev za Luka je pred časom potekala tudi pri Osnovni šoli Šmarjeta. »To je prva tovrstna športna prireditev v Šmarjeti, ki ima tudi dobrodelno noto. Upam, da bo postala tradicionalna, da bomo otroke s tem spravili na igrišča, da začnejo migati in pozabijo na računalnike ter hkrati nekomu pomagajo,« je povedal organizator dogodka Dušan Kovačič, tudi sam dolga leta športnik, zdaj pa z vrhunskimi športniki sodeluje kot maser.

Vesna Cugelj, Lukova mama: "Vsak dan vstajava zgodaj in vse, kar počneva, delava pozitivno in z nasmehom."

Dogodka se je udeležil tudi Luka, ki se ga je najbolj dotaknil nastop harmonikarja ansambla Čudežni dečki Andreja Peršeta, ko je z mamino pomočjo celo vstal z vozička, pri čemer so ga vsi občudovali. Nekdaj je namreč Luka tudi sam rad raztegnil meh harmonike, s svojim igranjem pa ni navduševal le domačih, temveč je zabaval tudi prijatelje in zaigral na marsikateri zabavi.

DONACIJE ZA LUKA

Lukova družina je še vedno vesela vsakršne pomoči. Donacije, ki jih porablja izključno za Lukove terapije, zbirajo na dveh računih: SI56 0297 9256 7057 776 ali prek Humanitarnega društva Moja pot, Cerov Log 5, 8310 Šentjernej, SI56 6100 0000 4422 674, sklic 00 01.