SDS poka po šivih

Usodni teden za Janšo

Luka Tetičkovič
23. 5. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stranka SDS je pred tektonsko prelomnico. Po naših informacijah je več vidnih članov nezadovoljnih s politiko stranke, ki se po Janševem prestajanju zaporne kazni samo še zaostruje. Moti jih ideologizacija vloge Janše v osamosvojitveni vojni in naravnost fanatično odpiranje grobov.

STA
SDS izgublja podporo Evropske ljudske stranke.

Konec prejšnjega tedna je z domnevnim izstopom iz izvršilnega odbora stranke SDS presenetila dolgoletna članica in nekdanja evropska poslanka Romana Jordan. Njenega imena ni bilo več na seznamu članov tega organa, tekom konca tedna pa je s svojega profila na družbenem omrežju Twitter izbrisala znake pripadnosti SDS. Po nepreverjenih informacijah je svojo odločitev že zapečatila z izstopom iz stranke. Razlog je bila njena kritičnost do potez vodstva na strankinih organih, zaradi česar naj bi jo vodstvo začelo odstavljati na stranski tir.

Danes pa je stranko SDS in njeno poslansko skupino zapustil še poslanec Andrej Čuš.

Vir iz SDS: "Vsaj na področju sociale in glede odnosa do organizirane religije bi morala biti (politika SDS, op. p.) veliko bolj leva."

Preveč o zgodovini, premalo z mladino

Preveč ideoloških vprašanj in odpiranja tem iz polpretekle zgodovine naj bi motilo še več mlajših poslancev SDS. O izstopu iz poslanske skupine in stranke naj bi tako razmišljala še Anže Logar in Marko Pogačnik. Pri razmisleku pa jih ne podpira Žan Mahnič, najmlajši član državnega zbora, ki se je medtem priključil »vernikom v Stalina«, kot so naši viri ironično poimenovali predsednika SDS Janeza Janšo in krog njegovih podpornikov.

Med odpadnike SDS prištevajo tudi Damirja Črnčeca, ki je trenutno v Črni gori. Nekdanji vrhovni kader stranke, ki je bil med njenim mandatom na čelu vlade celo direktor Slovenske obveščevalne agencije, je v nemilost Janše padel po tem, ko je odstopil kot predsednik Odbora 2014. Črnčec je kot razlog tedaj navajal obveznosti v tujini, na funkciji pa ga je nasledila vzpenjajoča se zvezda desnice – Aleš Primc. Ozadje menjave naj bi bilo precej bolj zaostreno, Črnčec naj se ne bi strinjal z vse bolj avtoritarnim vodenjem predsednika SDS. Podobno kot preostali naj bi zaznal, da je Janša med svojim bivanjem na Dobu začel postajati vse bolj avtoritaren in maščevalen.

STA
Janševo hlajenje na Dobu v stranko ni prineslo pričakovanega vetra sprememb. Prav nasprotno.

Izgublja podporo Evropske ljudske stranke

Pojemajočo podporo samooklicanemu prvaku desnice in vodji opozicije, ki je po presoji ustavnega sodišča nepogrešljiva za zdravje demokratičnega procesa v Sloveniji, pa je zaznati tudi na evropski ravni. Umirjeni predstavniki Evropske ljudske stranke SDS niso povabili k podpisu izjave o beguncih. Predsednik fundacije Konrada Adenauerja Hans Gert Pottering pa je za podpis deklaracije po drugi strani prosil predsednico stranke Nova Slovenija – Ljudmilo Novak.

Janševi tviti prestopajo meje

Janševo obračunavanje z lastnimi kadri, političnimi nasprotniki in kritičnimi novinarji na družbenem omrežju Twitter po mnenju naših sogovornikov ni samo prestopilo meja dobrega okusa, ampak je pod vprašaj postavilo celo njegovo razumno presojo. »Politiko SDS premika predaleč na desno. Vsaj na področju sociale in glede odnosa do organizirane religije bi morala biti veliko bolj leva,« se je med pogovorom z nami kritično opredelil sogovornik.