Slovenija

Sanacija plazu z miniranjem bi bila prenevarna

STA
29. 2. 2016, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Lakonci pri Trbovljah bodo danes namestili vitlo oz. žičnico za transport vse potrebne opreme pri sanaciji hriba nad območjem skalnega podora, v torek pa bodo vitlo tudi zagnali. Kot je danes v izjavi za medije v Trbovljah povedal predstavnik direkcije za infrastrukturo Pavle Hevka, pobočje skalnega podora ne bodo sanirali z miniranjem.

sta

Po njegovi oceni bi bilo to lahko prenevarno. Pobočje skalnega podora bodo zavarovali z dvema lovilnima ograjama, visokima tri in sedem metrov.

Točna ocena škode še ni znana, po prvih ocenah pa naj bi sanacija skalnega podora stala več kot 600.000 evrov, vrednost vseh del pa se bo približala skoraj milijonu evrov, je dejal Hevka.

Dodal je tudi, da je samo odvoz nasipnega materiala s ceste ob trboveljski cementarni znašal 40.000 evrov, na okoli 70.000 evrov pa so ocenili škodo na vodovodih, električnih in telekomunikacijskih vodih.

Trboveljska županja Jasna Gabrič je pojasnila, da bodo poleg sanacije 350 metrov ceste ob trboveljski cementarni, obnovili tudi pločnik in betonsko ograjo. Občina bo vzporedno uredila tudi odvodnjavanje in pločnik na vsej dolžini ceste, še pravi Gabričeva.

Skalni podor v Trbovljah se je zgodil pred 10 dnevi, ko so skale zdrsele v dolino v razdalji 300 metrov.

Promet po cesti, ki povezuje tamkajšnjo železniško postajo in Trbovlje, zaradi velike gmote nasutega materiala še nekaj časa ne bo mogoč. Zato se je trboveljska občina dogovorila s podjetjema Lafarge cement in Integral Zagorje, da lahko avtobusi začasno vozijo do železniške postaje in Hrastnika prek dvorišča, ki je v lasti trboveljske cementarne.

Zaradi naravne nesreče, ki je krajanom Trbovelj in okoliških krajev prekinila povezavo med mestom in železniško postajo, pa so na Slovenskih železnicah mednarodnim vlakom, ki po voznem redu ustavljajo v Trbovljah, dodali postanek še v Zagorju.