Svet

Sojenje nekdanjemu bolničarju iz Auschwitza ustavili

STA
29. 2. 2016, 12.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemško sodišče je danes ustavilo sojenje nekdanjemu bolničarju iz Auschwitza Hubertu Zafkeju, preden se je to sploh začelo. 95-letni obtoženi, ki ga bremenijo sokrivde za umor najmanj 3681 ljudi, namreč zaradi zdravstvenih težav ni prišel na sodišče.

V Auschwitzu je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi.

Sodnik na sodišču v kraju Neubrandenburg na severu Nemčije Klaus Kabisch je danes le malo po začetku sojenja to ustavil in pojasnil, da je zdravnik, ki je v nedeljo pregledal obtoženega, ugotovil, da ima ta samomorilske misli ter da trpi zaradi stresnega odziva in visokega krvnega pritiska.

Zaradi tega Zafke sploh ni bil v stanju, da bi ga privedli pred sodišče, je dodal sodnik.

Zafke je od 15. avgusta do 14. septembra 1944 delal v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz. V tem času je bil tam med drugim zaprta tudi Anna Frank.

Vedel in zavestno podpiral

Tožilstvo trdi, da je Zafke, ko je tam delal kot zdravniški pomočnik, "vedel in zavestno podpiral organizirane množične uboje ljudi na zahrbten in krut način". V času, ko je tam delal Zafke, je bilo v Auschwitzu v plinskih celicah ubitih 3681 ljudi.

V Nemčiji so Zafkeja že dalj časa skušali postaviti pred sodišče, a se je pri tem kot ovira ves čas postavljalo njegovo zdravstveno stanje. Tako je prvo sodišče, ki bi mu moralo soditi, proces odpovedalo zaradi demence obtoženca.

To odločitev je nato prizivno sodišče lani odpravilo in ocenilo, da se obtoženemu kljub kognitivnemu poslabšanju in zmanjšanim fizičnim zmožnostim lahko sodi, saj se mu lahko zagotovi redne premore in pozoren zdravstveni nadzor.

Tožilstvo je tik pred današnjim zaslišanjem neuspešno terjalo, da se zamenja sodnike, češ da so pristranski oz. nagnjeni k temu, da se Zafkeja razglasijo za nezmožnega sojenja.

Po odločitvi sodnika Kabischa, da se sojenje ustavi, pa je tožilstvo danes vložilo zahtevo za drugo zdravstveno mnenje glede Zafkeja, ki jo bo sedaj sodišče preučilo.

Spričo zdravstvenega stanja in starosti obtoženega je sodišče za zdaj določilo le dva nadaljnja datuma sojenja, in sicer 14. in 30. marec.

V primeru obsodbe Zafkeju grozi med tri in 15 let zapora, a tudi če bo obsojen, je zaporna kazen le malo verjetna.

Čeprav je od začetka sojenja nacističnim zločincem v Nürnbergu novembra lani minilo že 70 let, v Nemčiji skušajo pred sodišče pripeljati še zadnje odgovorne za zločine med drugo svetovno vojno.

Tako je bil aprila lani Oskar Gröning imenovan tudi knjigovodja iz Auschwitza, obsojen na štiri leta zapora zaradi sodelovanja v umorih 300.000 madžarskih Judov v plinskih celicah med majem in julijem 1944.