Slovenija

Slaba percepcija sicer izjemno dobrih rezultatov zavira rast

STA
14. 1. 2016, 19.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Finančni minister Dušan Mramor je v Bruslju ostro demantiral negativne zapise v Sloveniji v povezavi z ugotovitvami misije Evropske komisije za makroekonomska neravnovesja. Glavno sporočilo misije je namreč po njegovih besedah bilo: "Vi imate problem percepcije v medijih in javnosti. To vam zavira gospodarsko rast, ker rezultati so izjemno dobri."

STA
Pri štirih kazalcih je bil po Mramorjevih besedah dosežen velik napredek.

Minister, ki se je danes v Bruslju udeležil zasedanja evroskupine, je na novinarski konferenci izrecno izpostavil obisk Evropske komisije v Ljubljani od ponedeljka do srede. Ta misija v sestavi 24 članov je podrobno pregledala stanje na področju makroekonomskih neravnovesij v Sloveniji.

Slovenija je med članicami, za katere se je komisija odločila, da opravi poglobljeno analizo makroekonomskih neravnovesij. Od 14 meril ne izpolnjuje petih.

Pri štirih kazalcih je bil po Mramorjevih besedah dosežen velik napredek - pri deležu izvoza na svetovnih trgih, stanju mednarodnih naložb, brezposelnosti ter cenovni in stroškovni konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Le pri enem kazalcu ni napredka, in to pri dolgu sektorja države, pri čemer je komisija podatke vzela iz leta 2014, je opozoril Mramor ter izpostavil, da je dolg lani dosegel vrh in da sedaj vsako leto pričakuje padanje v skladu z zahtevami pakta o stabilnosti in rasti.

Glavna pripomba misije v povzetku na koncu pregleda je po Mramorjevih besedah bila, da ne razumejo velike razlike med doseženimi odličnimi rezultati, ki jih je zaznala komisija, ter med tem, kako so rezultati predstavljeni v medijih in javnosti.

"Ta razlika med percepcijo v javnosti in dejanskim stanjem je izjemno problematična, ker tako slabo zaznavanje dejanskega stanja pomeni manjše povpraševanje, investicije, manjšo rast BDP in zaposlenosti, tudi slabše ocene tujine in seveda višje obrestne mere," je opozoril minister.