Slovenija

GZS: Nagrada Mramorju bolj priznanje njegovim predhodnikom

STA
4. 1. 2016, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V GZS štejejo nagrado evropski finančni minister leta 2016, ki jo je The Banker tokrat podelila ministru Dušanu Mramorju, bolj za priznanje njegovima predhodnikoma Janezu Šušteršiču in Urošu Čuferju. Mramorjeve zasluge so predvsem v tem, da je vztrajal na začrtani poti in ni vedno popustil pritiskom po povečevanju javne porabe, so zapisali.

sta

"Prav bi bilo, da Mramor simbolično deli to priznanje s tistimi, ki so največ prispevali k temu, da je podoba Slovenije v mednarodni finančni javnosti bistveno boljša kot pred leti. Nenazadnje tudi za to, ker je podobno priznanje leta 2005 prejel takratni finančni minister Andrej Bajuk, zasluge pa je nedvomno imel predvsem Mramor, ki je bil finančni minister pred tem," je zapisal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič.

Po njihovem mnenju Mramor ni opravil domače naloge pri odhodkih davčnega proračuna. "Javno finančno konsolidacijo izvaja z dodatnim davčnim zategovanjem pasu. Stroški zadolževanja so se res znižali, a zaradi odločitev, ki so bile sprejete že pred njim, in zaradi uspeha pomembnega dela gospodarstva, ki je največ prispevalo k rasti bruto domačega proizvoda," so navedli.

Javno finančni dosežki so namreč posledica zakona o uravnoteženju javnih financ, sanacije in dokapitalizacije bank, ustanovitve Družbe za upravljanje terjatev bank, pri katerih je bila večina odločitev sprejetih pred njegovim mandatom. Veliko pa je k temu prispevalo tudi gospodarstvo, predvsem izvozniki, so še prepričani v GZS.