Slovenija

Prebujene slovenske Benetke

Polona Krušec
3. 1. 2016, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prepoznavnost si Vipava utrjuje predvsem tako, da se predstavlja na sejmih v tujini. Rezultati se že kažejo, saj polovica vseh gostov, ki obiščejo Vipavsko, pride izven naših meja.

P.K.
Maja Hladnik iz TIC Vipava razkaže tudi magnet za obiskovalce kraja – vinoteko, ki stoji nasproti njihove pisarne na Glavnem trgu v Vipavi.

Čeprav se za promocijo tega območja trudi vsak posebej, k privabljanju turistov veliko pripomorejo različne organizacije in povezovanja, med njimi tudi turistične pisarne. Pomembno vlogo za turizem na Vipavskem ima turističnoinformacijska pisarna v Vipavi (TIC Vipava). Mnogi prav tej pripisujejo precej zaslug za to, da je ta kraj z dolino postal zelo obiskan in priljubljena turistična točka.

Pestra turistična ponudba

Kot nam pojasni Maja Hladnik iz TIC Vipava, je to staro mesto zanimivo predvsem zaradi klime, narave in vseh dobrot, ki nastanejo pod pridnimi rokami domačinov. »Vipavska je sicer prepoznavna tudi zaradi znamenitosti, lepega in prijetnega okolja, pa tudi pohodništva, kolesarjenja in drugih aktivnosti na prostem, ki se tu dobro razvijajo,« pripoveduje Hladnikova.

P.K.
Jaslice po Vipavi in okolici, na več kot 70 mestih, so še na ogled. Na trgu pa se lahko po ogledu še okrepčate.

Jaslice na ogled

Doda, da jih izjemno veseli dejstvo, da so aktivni soustvarjalci turistične podobe Vipave in doline domačini sami. Konkretno izpostavi Krajevno skupnost Vipava in društvo Lanthieri. Omenjeni so letos uresničili zanimiv projekt Jaslice v Vipavi, ko so po kraju samem in okolici – v izložbah, podjetjih, celo na domovih in ponekod drugod – postavili jaslice, in vsi, ki si tega želijo, si jih lahko ogledajo. Več kot 70 mest z jaslicami je na ogled. »Domačini so veseli, ker s takimi dogodki kraj oživi,« povedo v vipavski turistični pisarni.

»Čeprav je Vipava majhen kraj, ima veliko ponuditi,« pravi Hladnikova in dodaja, da je bilo od vseh gostov pred petimi leti tujcev le za četrtino, danes je teh že pol. Samo letos je Vipavo z okolico imelo priložnost izkusiti kar deset tisoč ljudi, katerih obisk so zabeležili v njihovi pisarni.