Slovenija

LIK je proti klavnici

Martin Luzar
25. 11. 2015, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V idiličnem mestnem jedru Kostanjevice na Krki, ki ji zaradi objema reke pravijo tudi dolenjske Benetke, veliko stavijo na turizem. Iz te slike izstopa klavnica.

google street view
Ljudska iniciativa Kostanjevica na Krki (LIK) nadaljuje s pozivi kostanjeviški občini za preselitev klavnice in gradbenega dela trgovine Agrolit iz kostanjeviškega starega mestnega jedra.

Ljudska iniciativa Kostanjevica na Krki (LIK) nadaljuje pozive kostanjeviški občini za preselitev klavnice in gradbenega dela trgovine Agrolit iz kostanjeviškega starega mestnega jedra. Predstavnik LIK Zdravko Petrič je včeraj peticijo predal kostanjeviškemu županu Ladku Petretiču.

LIK zahteva, da morajo klavnico zapreti do 31. decembra letos. Občina naj lastniku ponudi parcelo v obrtni coni in prostor, kjer je klavnica zdaj. Potem ko bodo klavnico preselili, na njenem zdajšnjem mestu na kostanjeviškem otoku ne sme biti podobnih dejavnosti, ampak mora občina to površino nameniti turizmu.

NAJBOLJ UMAZANA DEJAVNOST
LIK poudarja, da klavnica obratuje v mestnem jedru v nasprotju z ureditvenim načrtom mestnega jedra iz leta 1995 in občinskim prostorskim načrtom, sprejetim leta 2013.

Ob včerajšnji izročitvi peticije LIK daje županu 30-dnevni rok, do katerega ji mora odgovoriti, kaj bo ukrenil glede mesarskega obrata. Če bo župan v tem času odgovoril s sprejemljivim predlogom, je LIK pripravljena nekoliko popustiti in prestaviti rok za zaprtje klavnice oziroma rok selitve s konca letošnjega decembra za kakšno leto, a ne za dlje časa.


MOTI TUDI OBČASEN SMRAD
»Zavedamo se, da je rok 31. december 2015 kratek, zavzemamo se za rešitev, ki bo sprejemljiva za vse, a če ga ne bi postavili, bi najverjetneje klavnica kljub vsem odlokom in OPN na tem mestu delovala še vrsto let,« pojasnjujejo v LIK in ob tem še poudarjajo, da v mesarskem obratu ni več predelave mesa, ampak je v njem ostala »samo najbolj umazana dejavnost, od katere Kostanjevičani nimajo ničesar«.
Da klavnica še vedno obratuje v mestnem središču, bi moralo, kot poudarjajo v LIK, skrbeti še koga. Več odlokov zapoveduje selitev. Klavnica moti krajane in gostince v bližini, posebno moteča je bila v zadnjih treh letih, saj so iz nje večkrat ušle živali, moti tudi občasen močan smrad.

LASTNIK BI STAVBO PRODAL
Župan Ladko Petretič tudi včeraj, ko mu je LIK predala omenjeno zahtevo, ni zagotovil takojšnje selitve. Znana so njegova stališča iz preteklosti, v katerih je pojasnil, da bi lastnik preselil klavnico, ampak želi prej prodati stavbo, v kateri ima svoj obrat. Predlogi, da bi stavbo odkupila občina, se zdijo županu nesprejemljivi, ker občina za kaj takega nima denarja.
Ostaja tudi nejasno, ali bo klavnica, če bodo dosegli soglasje za njeno izselitev iz mesta, ostala v kostanjeviški občini ali jo bo lastnik odpeljal drugam.

Poleg tega LIK do konca leta zahteva še premestitev gradbenega dela trgovine Agrolit in skladišča iz mesta v obrtno cono, za kar naj bi že dosegli načelno soglasje z lastnikom. Gre za Franca Hočevarja, direktorja omenjene trgovine, ki je tudi lastnik klavnice. Hočevar je povedal, da jih selitev zanima, saj se na zdajšnji lokaciji ne morejo širiti. Ob tem je dodal, da bi njegovo podjetje stavbo klavnice prodalo, a zanjo trenutno ni kupca, odkupiti je ne želi niti Občina Kostanjevica na Krki. Zgraditi nov obrat, ne da bi prodali zdajšnjega, pa bi za njih pomenilo prevelik strošek.