Slovenija

Preberite, da bo vaše življenje varnejše

tr
25. 11. 2015, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pešci so zlasti jeseni in pozimi, ko je svetli del dneva krajši in je na cestah slabša vidljivost zaradi megle, dežja, snega, bolj ogroženi kot v drugih letnih časih. Policisti jim svetujejo, naj upoštevajo prometne predpise in hodijo po pločnikih, če so ti na voljo.

STA
Še posebej starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

Možje v modrem ugotavljajo, da so pešci pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, ko ti vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu. Na drugi strani pa se zgodijo nesreče tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev.

Pešci naj nosijo svetla oblačila in si nadenejo odsevne trakove. 

Še posebej starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise. Na naših cestah je lani krvni davek plačalo 14 pešcev, leta 2013 pa 20 pešcev. Pogled v statistiko razkriva še, da se je lani v črno statistiko zapisalo 108 mrtvih na cestah, leta 2013 pa 125. Prejšnje leto je bilo glede posledic prometnih nesreč na slovenskih cestah najuspešnejše. Zmanjšalo se je namreč število prometnih nesreč in manj je bilo mrtvih.

OB LEVEM ROBU VOZIŠČA
Možje v modrem svetujejo pešcem, na nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, kot so odsevni trakovi, kresničke. Poleg tega naj upoštevajo prometne predpise in prečkajo cesto na označenih prehodih za pešce, hodijo po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje. Previdnost velja tudi za voznike. Policisti jim svetujejo, naj odstopijo pešcem prednost, hitrost vožnje prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo omejitve.