Slovenija

Hrvati bi odstopili, evropska komisija pa je jasna: arbitražno sodišče bo delalo naprej

STA
29. 7. 2015, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Evropska komisija je Zagrebu danes jasno sporočila, da bo arbitražno sodišče odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško nadaljevalo tudi, če se hrvaški sabor danes izreče za izstop iz arbitražnega postopka. Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je v sredo tudi pisal v Zagreb in izrazil zaskrbljenost ob namerah Hrvaške.

Arhiv Svet24

To je danes na novinarski konferenci v Bruslju povedala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva.

Govorila je ravno v času, ko je v hrvaškem saboru potekala razprava o prenehanju arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, a še pred glasovanjem, na katerem so nato hrvaški poslanci soglasno sprejeli sklep, s katerim vlado obvezujejo, da začne postopek za prekinitev sporazuma.

"Evropska komisija od Republike Hrvaške pričakuje, tako kot bi pričakovala tudi od Republike Slovenije, da izpolni svoje obveznosti in še naprej podpira arbitražni postopek. Bodimo jasni: tudi če bi hrvaški parlament glasoval za izstop iz arbitražnega sodišča, bi to sodišče ostalo in nadaljevalo delo. Evropska komisija ne vidi nobene realne alternative arbitražnemu postopku in odločno poziva Hrvaško, da ostane del njega," je bila danes še posebej odločna Andreeva.

Hrvaški sabor je medtem danes res soglasno izglasoval sklep, s katerim vlado obvezuje, da začne postopek za prekinitev arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, saj je Slovenija bistveno kršila njegove določbe. Za je glasovalo vseh 141 prisotnih poslancev. Sabor sicer šteje 151 poslancev, za potrditev sklepa pa je bila potrebna dvotretjinska večina.

Predsednik sabora Josip Leko je pred glasovanjem prebral sklep, v katerem so zapisali, da so odločitev sprejeli na podlagi hrvaške ustave in današnje razprave ter zaradi bistvenih kršitev določil arbitražnega sporazuma s strani Slovenije.

Arbitražni sporazum sta vladi Hrvaške in Slovenije podpisali 4. novembra 2009 v Stockholmu.

Hrvaška vlada naj bi že na seji v četrtek potrdila sklep sabora in odločila, da začne postopek izstopa iz arbitražnega postopka na podlagi mednarodnega prava. O odločitvi in razlogih za ta korak bo Zagreb seznanil tudi Slovenijo, je danes napovedala podpredsednica vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić.