Svet

Turčija nadaljuje napade na Kurde

STA/J.P.
29. 7. 2015, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Turška letala so ponoči izvedla novo serijo napadov na cilje Kurdske delavske stranke (PKK) na severu Iraka in jugovzhodu Turčije, so danes sporočili v Ankari. Turška vlada je tudi sporočila, da je bilo v operaciji proti PKK, Islamski državi in levičarskim skrajnežem doslej aretiranih že 1300 ljudi.

Reuters

Obenem iz Turčije danes znova poročajo o eksploziji na naftovodu med iraškim Kirkukom in Ceyhanom na zahodu Turčije. Odgovornosti zaenkrat sicer ni prevzel nihče, je pa eksplozija odjeknila na jugovzhodu Turčije, kjer potekajo spopadi med pripadniki PKK in turško vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turški parlament se bo medtem danes popoldne sestal na seji, posvečeni razpravi o letalskih napadih na cilje PKK in IS na severu Iraka in v Siriji, ki jih zadnje dni izvaja turška vojska. Izredno sejo parlamenta je zahtevala prokurdska stranka HDP, pričakovati pa je vročo razpravo, piše francoska tiskovna agencija AFP. Začela se bo ob 14. uri po srednjeevropskem času.

Poleg tega naj bi se nocoj znova sestal tudi turški varnostni kabinet, so sporočili iz kabineta premierja Ahmeta Davutogluja.

Povod za eskalacijo nasilja je vrsta terorističnih napadov v Turčiji v zadnjem času, v katerih je umrlo na desetine ljudi. Odgovornost za najhujšega v Surucu z več kot 30 mrtvimi je Ankara pripisala IS, medtem ko je PKK prevzela odgovornost za več manjših napadov na turške vojake in policiste, ki jim očita, da so sodelovali z IS.

Prokurdska opozicija s HDP na čelu Erdoganu očita, da je napade sprožil iz maščevanja za slab izid, ki ga je na parlamentarnih volitvah 7. junija zabeležila njegova stranka AKP. 

V odgovor je Ankara okrepila boj proti IS, potem ko je bila dolgo časa tarča kritik tako s strani Kurdov kot tujine, da ne naredi dovolj. Po novem turška vojska z letali obstreljuje cilje IS v Siriji ter je ZDA dovolila uporabo strateško pomembnega oporišča Incirlik na jugu Turčije za napade na IS.

Obenem so turška letala v zadnjih dneh večkrat napadla oporišča v Turčiji prepovedane PKK na severu Iraka, spopadi s pripadniki PKK pa se vrstijo tudi na domačih tleh. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v torek sporočil, da je mirovni proces s Kurdi končan, kar so sicer že pred tem sporočili tudi Kurdi sami.

Prokurdska opozicija s HDP na čelu Erdoganu očita, da je napade sprožil iz maščevanja za slab izid, ki ga je na parlamentarnih volitvah 7. junija zabeležila njegova stranka AKP. Ta je namreč izgubila absolutno večino v parlamentu in ima sedaj težave z oblikovanjem koalicije.