Slovenija

Gledališki Vrvež na ulicah

tr
28. 6. 2015, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Uličniki so zasedli ulice Sežane, v prihodnjih dneh jih bodo še v 12 mestih Slovenije. V vsakem kraju bo Ana Desetnica spletla drugačno gledališko ulično podobo.

Luka Dakskobler

Ulični utrip v deželi na sončni strani Alp bodo popestrili številni artisti, klovni, cirkusanti, žonglerji, vrvohodci, požiralci ognja, glasbeniki, plesalci in igralci iz Slovenije ter od drugod. Njihove mojstrovine so že včeraj imeli priložnosti spoznati prebivalci Sežane, kjer se je začel mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Festival pod taktirko Gledališča Ane Monro bo do 8. julija potekal v 13 slovenskih mestih, letos prvič v Škofji Loki, Radovljici in Kočevju.

Zanj je značilno, da predstavlja sodobne ustvarjalne tokove na področju uličnega gledališča, organizator pa si prizadeva, da festivalski utrip vsako leto zaživi z roko v roki z utripom mesta. Letos bodo gostili 36 skupin iz 14 držav, med njimi tudi poljski Teatr Biuro Podrozy, poljski dvojec Scena C in belgijsko-nemško klovnovsko zasedbo The Primitives. Zelo bogata je tudi domača produkcija. Namesto vsakoletnega piknika na obrobju Ljubljane pa se je gledališče Ane Monroe letos odločilo za središče, ki bo v Miklošičevem parku živelo ves čas ljubljanskega dela festivala oziroma med sredo in soboto v prihodnjem tednu.

Arhiv Gledališča Ane Monro

NEKOČ SAMO V LJUBLJANI IN MARIBORU

Letos je Ana Desetnica polnoletna in praznuje. Njeni začetki segajo v leto 1998, ko je je na ljubljanske in mariborske ulice prvič prikorakala. Že dolgo časa pa ni več festival dveh mest (Ljubljane in Maribora), ampak z vsakim letom upravičuje svoj naziv vseslovenski mednarodni festival uličnega gledališča.

Arhiv Gledališča Ane Monro

IZ MESTA V MESTO

Kot rečeno, osemnajstletnica bo prisotna v 13 slovenskih mestih, njene predstave pa bodo potovale iz enega v drugo mesto. Najbolj očiten je letos primer sežanske plesno-gledališke skupine Mehki čevlji. Njihova predstava Cirkus Copatky bo na ogled tudi v Novem mestu, Celju, Ljubljani in Mariboru. In številne lokalne predstave bodo tokrat dobile priložnost predstavitve tudi na največjem »desetniškem odru«  – v Ljubljani.

Arhiv Gledališča Ane Monro