Črna kronika

Obsodba mladega Zajca

robert marin
28. 6. 2015, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Matevžu Zajcu so ljubljanski okrožni sodniki za poskus uboja upokojene tožilke Jožice Boljte Brus prisodili sedem let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti tri leta, za promet z orožjem pa šest mesecev in nato določili enotno kazen deset let in tri mesece zapora.

Arhiv Svet24

Obdolženi mora oškodovancem, upokojeni tožilki, njenemu možu in njunima sinovoma, plačati po osem tisoč evrov za nematerialno škodo, ki so jo utrpeli ob napadu. Sodba sicer še ni pravnomočna, obramba pa je že napovedala pritožbo, zato se bo komedija nadaljevala še pred višjimi sodniki.

Zajčeva zagovornica, odvetnica Irena Ferme, je v končni besedi za svojega varovanca sicer brez uspeha predlagala oprostilno sodbo, češ da gre kvečjemu za prekrške po zakonu o javnem redu in miru ter zakonu o orožju.

arhiv Svet24

Skrajno neprepričljiv zagovor

Sedemindvajsetletni strojni tehnik se je med procesom zagovarjal, da je deloval po nareku nekega Mileta z viškega »bolšjaka«, ki mu je obljubljal delo na pokopališču Žale, in da je njemu povsem neznano žensko, pa čeprav gre za sosedo, želel zgolj prestrašiti. Sodnica Deana Fekonja je njegov zagovor označila za smešen in skrajno neprepričljiv. Pri odmeri kazni je Zajcu v dobro štela ne prav rožnato otroštvo, kot oteževalne okoliščine pa dve pretekli obsodbi za kazniva dejanja z elementi nasilja in dejstvo, da je iz zapora prišel le tri dni pred incidentom. Sodnica Fekonja, prepričana, da si Zajc »projekta« ni izmislil sam, glede na to, da z Boljte Brusovo kot tožilko nikoli ni imel opravka, meni, da je naročilo prišlo iz zapora.

arhiv Svet24

Visoka kazen kot opozorilo

Zajc je 15. septembra lani okoli 22.30 na dvorišče hiše Jožice Boljte Brus v Mostah odvrgel vojaško ročno bombo M52 P3 v trenutku, ko je upokojena tožilka za vetrolovom pri vhodnih vratih kadila cigareto. Bomba je eksplodirala dobrih osem metrov od vrat, eksplozija pa je na srečo povzročila le za okrog pet tisoč evrov gmotne škode. Zajca so policisti prijeli na podlagi bioloških sledi, najdenih na neeksplodirani bombi, ki jo je po oceni sodišča, milo rečeno, pozabil na kraju zločina. Sodnica Fekonja je v ustni obrazložitvi posebej poudarila, da sodišče ne sprejema maščevanja ljudem, povezanih s pravosodjem, od policistov, ki preiskujejo kazniva dejanja, tožilcev, ki jih preganjajo, in sodnikov, ki sodijo, pa do medijev, ki o teh zadevah poročajo. Sodišče želi z izrečeno kaznijo poslati širše sporočilo tistim, ki bi jim kaj takega padlo na misel.

Stroški postopka bodo bremenili proračun, Zajc pa do pravnomočnosti ostaja priprt iz razloga ponovitvene nevarnosti.

Luka Tetičkovič