Slovenija

Končno višje pokojnine!

Žiga Kariž
28. 2. 2015, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred tednom dni so znotraj koalicije zaradi uskladitve pokojnin vladale izredne razmere. Sporočilo vlade je bilo jasno: denarja v proračunu ni. Ko je bilo videti, da je zgodba zaključena, pa je svet Zpiza poskrbel, da je zvišanje pokojnin zopet na vladni mizi.

STA
Za usklajevanje pokojnin bo potrebnih med 35 in 45 milijonov evrov.

Ko je prejšnji petek prišlo do kompromisa med predsednikom vlade in finančnim ministrom na eni strani ter Karlom Erjavcem oziroma Desusom na drugi strani, so upokojenci lahko znova le razočarano zavzdihnili. Zaradi varčevanja v vladnem proračunu za višje pokojnine ni denarja, čeprav so izpolnjeni vsi pogoji za uskladitev. Surs je namreč včeraj objavil, da je bila lani gospodarska rast 2,6-odstotna.

A višje pokojnine lahko predlaga tudi svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Svet sestavlja 7 predstavnikov Vlade Republike Slovenije, 7 članov imenujejo sindikati, 7 članov delodajalci ter 3 člane predstavniki upokojencev. V svetu je še en predstavnik invalidov in predstavnik zaposlenih Zpiza. Skupaj torej 26 predstavnikov. Glede na to, da imajo nasprotniki povišanja pokojnin, torej predstavniki delodajalcev in vlade, skupaj 14 glasov, bi le težko pričakovali, da bi bil tak predlog lahko sprejet.

Za glasovalo 11 članov, 7 proti, 2 pa vzdržana

A zaradi odsotnosti nekaterih članov se je razmerje moči na včerajšnji seji spremenilo in nagnilo na stran sindikatov. In ko je Lučka Böhm, predstavnica ZSSS, predlagala povišanje, je za predlog glasovalo 11 članov 26-članskega sveta, sedem članov je bilo proti, dva pa sta se vzdržala.

Zanimivo je, da bi morala biti pri glasovanju prisotna tudi dva člana stranke Desus, a ju ni bilo. Le špekuliramo lahko, ali sta se glasovanju izognila namenoma in tako omogočila potrditev predloga, hkrati pa preprečila očitke, da stranka Desus deluje v nasprotju s koalicijskim dogovorom.

Koliko denarja je potrebnega za uskladitev?

Ocene, koliko denarja bi potrebovali za to, da bi do uskladitve oziroma zvišanja pokojnin prišlo, so različne, gibljejo pa se med 35 in 45 milijoni evrov. V predlogu, ki je bil včeraj potrjen na svetu Zpiza, je zapisano, da bi denar za to lahko prišel od Kada. Zakon o Slovenskem državnem holdingu namreč določa, da Kapitalska družba Zpizu vsako leto do 29. septembra, »predvsem za usklajevanje pokojnin«, nakaže do 50 milijonov evrov. Tako denar za uskladitev obstaja, pravi Böhmova.

Kapitalska družba je po letih negativnega poslovanja lani končno ustvarila 30 milijonov evrov presežka prihodkov nad odhodki. »Kad ima zagotovljena sredstva tako za izplačilo letnega dodatka za upokojence v višini 19 milijonov evrov kot tudi za morebitno izredno uskladitev pokojnin,« je v četrtek dejal predsednik uprave Kada Djalil Bachtiar. A statistični urad opozarja, da bi se v primeru izplačila teh sredstev za to vsoto povišal državni primanjkljaj. To bi pomenilo nove težave za finančno ministrstvo, ki se trudi, da bi Slovenija spoštovala proračunske zaveze do EU.

Pokojnine bi se v primeru izredne uskladitve uskladile za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v letu pred uskladitvijo in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v preteklem letu. Pri tem uskladitev predstavlja seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti, uskladitev pa se opravi pri izplačilu pokojnin za februar.

Opozorila delodajalcev

Čeprav smo zabeležili gospodarsko rast v višini 2,6 odstotka, delodajalci opozarjajo, da naj bi šlo le za izreden dogodek in da bo že letos lahko veliko slabše. Škoda zaradi krize je še vedno velika in po njihovem mnenju pri varčevanju ne smemo popuščati. Tako je le malo verjetno, da bi do povišanja letos dejansko prišlo, saj mora tudi ta predlog potrditi vlada, katere predstavniki pa so bili proti že pri četrtkovem glasovanju.