Slovenija

S klikom do dobrot

Polona Krušec
26. 2. 2015, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kmetje s širšega goriškega konca, tudi onstran meje, imajo svojo posebno spletno trgovino z domačimi izdelki.

Janko Lipovšek, STA

To jim je omogočil projekt Goriški vrtovi, ki jih je povezal z namenom podpore lokalnemu kmetijstvu in splošnemu razvoju podeželja. Projekt, ki poteka v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007–2013, je prejel finančno injekcijo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 600.000 evrov, inovativna ideja pa je povezala kmetijsko-živilske pridelovalce z območja Gorice in Nove Gorice.

Janko Lipovšek, STA

Vrt je tako združil 60 ponudnikov, ki od območja niso oddaljeni več kot 50 kilometrov. Slovenski partnerji projekta so Vinska klet Goriška brda, Posoški razvojni center in Fundacija BIT Planota. Izvršni vodja slednje, Darijan Krpan, je povedal, da čeprav se projekt aprila izteče, ga želijo nadaljevati. Obstoj bi lahko dosegli, če bi tedensko na spletu kupovalo okoli 100 kupcev, kar bi omogočalo pokritje stroškov realizacije spletne trgovine. Ker število nakupovalcev raste, bo želja najbrž uresničena.

Krpan še razloži, kako deluje trgovina. Na spletni strani je več kot 250 izdelkov, kot so med, siri, salame in druge mesnine, sadje in zelenjava, pripomočki za dobro počutje, zelišča, pekovski izdelki in vina. Kupec izbere želeno, pomaga si s fotografijo in opisom, nato pa se enkrat na teden lahko odpravi v Štandrež, kjer izdelke prevzame. Med ponudniki različnih dobrot je tudi Meta Harej z mlado družino iz Dornberka, ki deluje pod blagovno znamko Domače dobrote Metka.

Janko Lipovšek, STA

Pove, da so se s kmetijstvom srečali zaradi nehvaležnih gospodarski razmer. Krizo so z družino zaznali kot priložnost, ki so jo z veseljem sprejeli, in zdaj izpod njihovih rok prihajajo srčne dobrote. »Skrbno predelamo to, kar narava podari. Sadne, zelenjavne sokove, sirupe, kompote, marmelade … Z okusi, ki so drzni, improviziramo,« pove Meta.

Veseli jih, ker so kupci zadovoljni in ker so se v poplavi različnih projektov pojavili Goriški vrtovi, ki so jih ljudje izjemno dobro sprejeli in veliko obetajo. Harejeva pri tem dodaja, da trg za majhne predelovalce gotovo obstaja. K njegovi krepitvi lahko pripomore kupec, ki spoštuje lokalno. Razvoj podeželja in kmetij bo tako lažji.