Črna kronika

Domnevni trgovec z drogo si je izboril čas

T.R.
26. 2. 2015, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na sodišču potekajo predobravnavni naroki za domnevne trgovce z drogo, nekateri pa so si prislužili še očitek goljufije. Eden od glavnih akterjev, Miha Michael, ni priznal krivde, Darko Henigman pa ima še nekaj časa, da najde skupni jezik s tožilstvom.

Arhiv Svet24

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je v kratkem odvilo kar nekaj predobravnavnih narokov v zadevi, kjer je kar devetnajst obtoženih ukvarjanja z drogo, nekateri izmed njih pa so si prislužili še očitek goljufij.  

V glavni vlogi naj bi nastopala Darko Henigman in Miha Michael, ki naj bi organizirala nakup droge in jo nato prodajala naprej. Tožilec je Henigmanu v zameno za priznanje krivde ponudil osem let in dva meseca zapora. Ker se je njegovemu odvetniku kazen zdela previsoka, je prosil za preložitev naroka v upanju, da bo s tožilcem le našel skupni jezik. Sodnica mu je ustregla in narok preložila na začetek marca.  

V nasprotju s Henigmanom, ki se bo še poskušal pogoditi z nasprotno stranjo, se za ta korak ni odločil Michael. Ta se je na enem izmed preteklih narokov zavil v molk, kakor tudi ga je bolj ali manj spremljal zakrit. Je pa sodnici izročil pisno izjavo, v kateri je zapisal, da bo molčal v znak protesta, ker so mu bile kršene številne pravice.

Michael je pravosodnim organom dobro znan, trenutno prestaja kazen dve leti in deset mesecev zapora zaradi drog. Leta 1989 pa ga je doletela 14-letna zaporna kazen zaradi umora dekleta. Po pomilostitvi predsednika države in izredni omilitvi vrhovnega sodišča so mu kazen znižali na 11 let in dva meseca.

Michael in Henigman sta se znašla v družbi s trgovci z drogo, nekaterim pa tožilstvo očita še goljufijo.  Možje v modrem, med njimi več sto kriminalistov, preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in policistov posebne enote, so jim lanskega 17. decembra stopili na prste. Pred tem so od družbe »odkupili« kar nekaj prepovedane droge; enkrat 50 gramov kokaina za 3800 evrov, drugič 24 gramov za 1900 evrov, tretjič 80 gramov za 5400 evrov in še skoraj 100 gramov za 6700 evrov.

Tožilstvo je naposled spisalo obtožnico zoper devetnajst obtožencev. Med njimi se je znašla tudi medicinska sestra Kristina Pančič, zaposlena v koprskem zaporu, ki naj bi družbi priskrbela metadon. Kar nekaj obtoženih pa se je odločilo za priznanje krivde. Tadeju Škrinjarju je sodišče izreklo štiri leta in sedem mesecev zapora, vrniti pa mora tudi 37.000 evrov »umazanega denarja«.

Arhiv Svet24

Prav tako je že bil obsojen Adnan Zukanović, in sicer na štiri leta in osem mesecev zapora, Edhemu Tukiću je sodnica izrekla štiri leta in enajst mesecev, Sašu Dujmoviću tri leta in štiri mesece, Zoranu Musiću in Damijanu Nežmahu  dve leti in osem mesecev, Avni Ademi dve leti in dva meseca, Jasminu Rastoderju leto in osem mesecev, Hasanu Smajloviću pa dve leti in deset mesecev. Zoran Glišić bo enoletno zaporno kazen odslužil z družbenokoristnim delom.