Slovenija

Hrastnik: izginilo 26 tisoč evrov

ž.k.
20. 2. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

S. Ž. naj bi si v času, ko je bila tajnica Kegljaškega kluba Hrastnik, prilastila več tisoč evrov, nato pa svoja dejanja prikrila s ponarejanjem in bančnimi krediti. Župan Hrastnika Miran Jerič bi dolgove kluba pokril kar z občinskim denarjem.

zon.si

Župan občine Hrastnik Miran Jerič je moral včeraj občinskim svetnikom pojasnjevati, zakaj se je odločil 25.000 evrov občinskega denarja nameniti za pokritje dolgov Kegljaškega kluba Hrastnik. Župan je sicer že pred sejo obrazložil, da so dolgovi nastali zaradi nižjih prihodkov sponzorstev in upada gostinske dejavnosti. A kot kaže, so njegove trditve daleč od resnice in se v ozadju skriva veliko bolj temna zgodba.

 Kot poroča spletni portal zon.si, naj bi do dolgov prišlo v času, ko je tam tajniška dela opravljala S. Ž. Slednja naj bi iz blagajne kluba, v katerem so poslovali precej »po domače«, odtujila večjo količino denarja. Koliko natančno, očitno ne ve nihče, saj je dokumentacija pomanjkljiva, a luknja v blagajni naj bi bila visoka kar 26.000 evrov.

Med preiskavo je na dan prišlo več dejstev, na katere je na portalu zon.si opozoril predsednik Kegljaškega kluba Hrastnik Franc Markelj. Ta je, ko je odkril, da na naslov kluba prihaja vse več opominov zaradi neplačanih računov, leta 2011 od tajnice zahteval vpogled v dokumentacijo in presenečen odkril, da klub kljub temu, da je imel redne vire prihodkov, svojih obveznosti ni poravnaval in je najel celo dva kredita. Enega v višini 7000 evrov in drugega v višini 8000 evrov. Popolnoma pa je bil šokiran, ko je videl, da je na kreditnih pogodbah celo njegov podpis.

Po pomoč se je Markelj obrnil na odvetnika Blaža Guno iz Zagorja, ki je spisal ovadbo in jo predal kriminalistom. Ti so januarja 2013 na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi suma kaznivih dejanj – ponarejanja listin in poneverbe neupravičene uporabe tujega premoženja – zoper S. Ž. A ovadba je kljub dokumentom in mnenju sodnega izvedenca dr. Bojana Regvarja, da so podpisi na kreditnih pogodbah zagotovo ponarejeni, zaradi pomanjkanja dokazov padla v vodo.

Obdolženka je na sodišču sicer zanikala očitana dejanja in dejala, da se je v klubu poslovalo »po domače«, kar je razvidno tudi iz mnenja izvedenke za ekonomijo Jelene Marinko, ki je ugotovila, da Kegljaški klub Hrastnik ni vodil poslovnih knjig v skladu z davčno računovodskimi predpisi in standardi in da so vodili črno knjigo ter črni fond, kar je potrdil tudi predsednik kluba in pojasnil, da je šlo za denar od uporabe kegljaških stez za fizične osebe, ki ga porabijo za snažilko, čistila in malice po tekmah. Izvedenka je podala mnenje preiskovalni sodnici, da zaradi prirejenih poslovnih knjig ni bilo mogoče ugotoviti višine zneskov, ki naj bi si jih protipravno prilastila obdolženka. Odkrili so le, da je z računa dvigovala denar za plačilo obveznosti, ki jih ni nikoli poravnala, in da je kegljačem izplačevala manjše nagrade, kot je zapisala v knjige, razliko pa obdržala.

Tajnico S. Ž. zdaj kot subsidiarni tožilec preganja Franc Markelj, ki se čudi, da želi župan luknjo na računu kluba pokriti kar z denarjem vseh občanov. Po poročanju zon.si župan Hrastnika Miran Jerič trdi, da se s primerom ukvarjajo pristojni in da naj bi preiskovali vodstvo kluba, kar pa so na PU Ljubljana zanikali. Preiskovali so le S. Ž., a pregon opustili, edini postopek, ki trenutno še poteka, pa je tožba Franca Marklja, ki namesto tožilstva nadaljuje pregon S. Ž.