Slovenija

S podpisom sporazuma do še bolj poglobljenega sodelovanja med policijo in gasilci

STA
19. 2. 2015, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predstavniki policije ter poklicnih in prostovoljnih gasilcev so danes v Kopru podpisali sporazum o sodelovanju. Z njim bodo še bolj poglobili že tako dobro sodelovanje, pri čemer bodo gasilci npr. lahko uporabljali policijski helikopter, sodelovali pa bodo tudi na ravni usposabljanj, je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Arhiv Svet24, facebook, gasilci.org

Podpis sporazuma o sodelovanju med policijo, Gasilsko zvezo Slovenije in Skupnostjo gasilsko reševalnih zavodov Slovenije bo tako predstavljal "piko na i" dosedanjega dobrega sodelovanja, je ocenil Petek.

Sporazum bo prostovoljnim gasilcem med drugim omogočil uporabo policijskega helikopterja in druge opreme, ki jo potrebujejo pri intervencijah. Kot je namreč navedel, zelo dobro sodelujejo tudi s Slovensko vojsko, "ampak tudi vojska je omejena, tako da dostikrat bi potrebovali tudi več helikopterjev, ne samo enega". Sodelovanje bodo poglobili tudi na področju skupnega usposabljanja in izmenjave izkušenj, predvsem na nižji ravni, je dodal Petek.

Da je današnji sporazum nadgradnja že tradicionalno odličnega sodelovanja, se je strinjal tudi generalni direktor policije Marjan Fank. Kot je poudaril, je spekter sodelovanja med policijo in gasilci zelo širok, zaradi naravnih katastrof v zadnjih letih pa tudi vse bolj intenziven, pri čemer so po njegovi oceni v vseh primerih tudi izpolnili pričakovanja javnosti.

Fank je pri tem kot dodano vrednost njihovega sodelovanja izpostavil izvedbo skupnih izobraževanj. "V primeru neusklajenosti naših kolegov in pa kolegov gasilcev lahko zelo hitro pride do napake. V tistih prvih, nujnih ukrepih, ob res kritičnih situacijah so pa te napake lahko dokaj usodne," je dodal. Fank je v luči trenutne finančne situacije poudaril tudi pomen izmenjave določenih materialnih sredstev, ki ga ureja sporazum.

Po mnenju predsednika Skupnosti gasilsko reševalnih zavodov Slovenije Tomaža Kučiča so s sporazumom formalizirali sodelovanje, ki je že vgrajeno v njihove organizacije in ki v praksi poteka že vrsto let.

Ocenil je, da se je dobro medsebojno sodelovanje v zadnjih letih izkazalo tudi ob številnih nesrečah, od poplav do požarov v naravnem okolju in prometnih nesreč. Kučičeva želja je, da bi dobre prakse, kakršne izkusijo v Ljubljani, Kopru in še kje, razširili na celotno državo.