Slovenija

Vox populi: Prva SMC, druga SDS, tretja ZL

STA
16. 2. 2015, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vlado Mira Cerarja po javnomnenjski raziskavi Vox populi, ki jo za Dnevnik opravlja agencija Ninamedia, kot uspešno ocenjuje 34,8 odstotka anketirancev, kar je najvišja podpora sedanji ministrski ekipi doslej. Še vedno pa jih precej več, 58,5 odstotka, meni, da je njeno delo neuspešno. Nekoliko je pridobila tudi SMC, ki bi na volitvah zmagala.

Dolenjski list

SMC bi, če bi bile volitve v nedeljo, obkrožilo 17,9 odstotka vprašanih, drugouvrščeno SDS pa šestnajst odstotkov. Upoštevajoč samo opredeljene anketirance, bi Cerarjeva stranka dobila skoraj 29 odstotkov glasov, SDS pa dobre tri odstotne točke manj.

Je pa tokrat prišlo do spremembe na tretjem mestu: SD je po anketi Vox populi prvič po avgustu lani spet prehitela Združena levica. Ta je enako kot prejšnji mesec dobila 12,8 odstotka opredeljenih glasov, medtem ko je podpora SD z dobrih 15 odstotkov padla na 12 odstotkov

Na petem mestu lestvice strank je tako kot januarja tudi tokrat pristala NSi, ki ji je podpora med opredeljenimi vprašanimi v primerjavi s preteklim mesecem padla za dve odstotni točki (z deset na osem odstotkov). Če bi bile volitve v nedeljo, bi po raziskavi Vox populi v parlament prišlo šest strank - najmanjša bi bil DeSUS, ki bi jo obkrožilo šest odstotkov opredeljenih anketirancev.