Zanimivosti

Stephen Hawking svari: Končali bi lahko kot ameriški staroselci

R.T.
16. 2. 2015, 09.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekateri znanstveniki nameri, da bi v vesolje poslali radijsko sporočilo, namenjeno potencialnim zunajzemeljskim civilizacijam, niso naklonjeni. Bojijo se namreč, da bi kaj takega lahko vodilo v propad človeštva. Pol stoletja star projekt SETI uporablja radijske teleskope, s katerimi znanstveniki poslušajo zvoke v vesolju, ki bi jih lahko oddajala morebitna zunajzemeljska bitja.

Arhiv Svet24

V okviru omenjenega programa so tako pred časom zagnali tako imenovani projekt METI za pošiljanje signalov v dele galaksije, kjer se nahajajo planeti podobni našemu in kjer je posledično večja verjetnost, da se tam nahaja življenje. Znanstveniki, ki projektu niso naklonjeni, pravijo, da medtem ko je SETI služil »prisluškovanju« vesolju, nov projekt z oddajanjem signalom predstavlja grožnjo, saj bi nas lahko obiskali sovražni Nezemljani. Posebej jim gre v nos, da se predtem niso posvetovali z javnostjo. Podobnega mnenja je tudi sloviti Stephen Hawking – ta je leta 2010 opozoril, da bi bilo bolje, če bi človeštvo bilo tiho. »Če nas bodo na koncu res obiskali Nezemljani, bi to lahko bilo podobno prihodu Kolumba v Ameriko. Če me spomin ne vara, ta dogodek ameriškim staroselcem ni prinesel nič dobrega,« je dejal. Znanstveniki so izračunali, da je potrebnih devet let tovrstnih sporočil, preden bodo ta dosegla območja galaksije, kjer se nahajajo Zemlji podobni planeti.

Radijski teleskopi prečesavajo nebo in iščejo signale, ki bi nam lahko razkrili, da so v vesolju tudi druge civilizacije. 

Hawkingovo svarilo

Obstajajo možnosti, da Nezemljani obstajajo, a bi se jim morali izogibati, kajti posledice bi lahko bile uničujoče, je opozoril Stephen Hawking. Domneva namreč, da bi kaj lahko postali žrtve kolonizacije. Človeštvo že vrsto let skuša stopiti v stik z zunajzemeljskimi oblikami življenja. Tako je NASA leta 2008 oddajala skladbo »Across the Universe« skupine The Beatles kot sporočilo miru. Podobni poskusi gredo še dlje v preteklost. Sondi Pioneer 10 in 11 sta leta 1972 in 1973 nosili ploščo s podobo golega moškega in ženske z idejo, da se prenese simbol položaja Zemlje in Sonca. Odpravi Voyager 1 in 2 iz leta 1977 pa se ponašata z bakrenim fonogramom, ki premore zvoke in slike z Zemlje.

Arhiv Svet24

»Če nas bodo na koncu res obiskali Nezemljani, bi to lahko bilo podobno prihodu Kolumba v Ameriko. Če me spomin ne vara, ta dogodek ameriškim staroselcem ni prinesel nič dobrega.«

Kako bomo dočakali Nezemljane

Medtem ko se večini ljudi zdi to snov za takšno in drugačno znanstveno fantastično ustvarjanje, so se v Londonu zbrali številni vplivni znanstveniki in razpravljali o znamenitem vprašanju, ki se glasi: »Kaj se bo zgodilo, če nas Nezemljani dejansko obiščejo?« Konferenca z naslovom Odkrivanje nezemeljskega življenja in posledic za družbo in znanost se je odvijala na sedežu Kraljeve družbe v Londonu, najstarejšem strokovnem združenju, ki še obstaja. Udeležili so se je predstavniki Nase, Evropske vesoljske agencije in predstavnik Združenih narodov. Najbrž glavni povod zanjo je bilo odkritje 400 planetov izven našega osončja. Radijski teleskopi zato prečesavajo nebo in iščejo signale, ki bi nam lahko razkrili, da so v vesolju tudi druge civilizacije. Tehnološki napredek, ki nam omogoča, da zremo vse globlje v vesolje, bi nam lahko dal odgovor na ultimativno vprašanje: Smo v vesolju sami?

Prijatelji ali sovražniki?

Nekateri strokovnjaki menijo, da obstaja možnost, da tudi druge civilizacije v vesolje pošiljajo svoja sporočila, da bi ugotovile, ali so v vesolju same. Spet drugi so prepričanji, da bi stik z Nezemljani ne bil tako zelo drugačen od človeške zgodovine, od srečanj naprednih družb in primitivnih ljudstev. Ta so se kot po pravilu končala s krvjo. Sir Arthur C. Clarke, angleški pisatelj, futurolog in izumitelj, je nekoč dejal, da obstajata le dve enako zastrašujoče možnosti: da smo v vesolju sami ali pa ne. Odgovor bi lahko dobili kaj kmalu, nekaj pa je gotovo – če do stika kdaj pride, naš svet ne bo več, kot je bil.