Slovenija

Dr. Radan povezan s kriminalistko?

Sašo Avramovič
13. 2. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pri razsodišču zdravniške zbornice je bila že vložena obtožnica zoper zdravnika Ivana Radana, ki naj bi v UKC Ljubljana decembra lani neozdravljivo bolnemu bolniku skrajšal življenje. Gre za primer suma evtanazije. Zdaj pa so v javnost pricurljale nove informacije. V kriminalističnem oddelku, ki preiskuje sum evtanazije, naj bi bila ena od kriminalistk v tesni povezavi z osumljenim zdravnikom.

Planet TV

Zaradi suma evtanazije so sicer v UKC Ljubljana že opravili izredni strokovni nadzor, s katerim so ugotovili, da je Ivan Radan 83-letnemu nevrološkemu bolniku verjetno skrajšal življenje z infuzijo kalija in morfija, a materialnih dokazov za to nimajo, saj je bil bolnik upepeljen, obdukcija pa ni bila opravljena.

Kriminalistična preiskava še poteka, afera pa dobiva nove razsežnosti. Po poročanju Dnevnika naj bi bila namreč v kriminalističnem oddelku ljubljanske policijske uprave, ki preiskuje sum evtanazije v ljubljanskem UKC, tudi partnerica oziroma tesna prijateljica osumljenega zdravnika.

»Zavedamo se pomena notranje varnosti (kršitev pogodbenih obveznosti in sumov kaznivih dejanj s strani zaposlenih) …« Vinko Stojnšek, PU Ljubljana

Prav zaradi povezave med njima naj bi bilo v kriminalističnem oddelku napeto. Vinko Stojnšek, predstavnik za odnose z javnostmi pri PU Ljubljana, pa pravi drugače. Za Svet24 je sporočil, da kriminalistka oziroma delavec policije ni neposredno sodeloval v kriminalistični preiskavi, ki poteka v zvezi z dogodki na nevrološki kliniki:  »Zaradi tega potek preiskave ni ogrožen in ta poteka nemoteno (torej predkazenski postopek še vedno poteka).« Obenem je dodal, da lahko ta trenutek odgovorijo le, da zaradi okoliščin, ki so bile ugotovljene v kriminalistični preiskavi, potekajo tudi postopki s področja delovnopravne zakonodaje.

Kriminalisti pa so na njihovo sodelavko sicer pozorni že dlje časa, saj so, kot piše Dnevnik, pri njenem delu opazili hude napake zaradi malomarnosti. Med drugim naj bi bila vpletena v nepravilnosti v preiskavi pri lanskem dvojnem umoru in samomoru v Grosupljem.

Arhiv Svet24, STA

Spomnimo – kot smo poročali, je bil dvakratni morilec in samomorilec Marjan Hren v zelo hudi stiski, v katero so ga po naših informacijah spravile razprtije z njegovo ženo Simone in njeno hčerko iz prvega zakona Rebecco. Obe sta lani poleti, bil je četrtek, končali pod Marjanovimi streli, pozneje pa je sodil še sebi. V preiskavi tega dogodka pa naj bi omenjena kriminalistka spregledala nekaj tulcev nabojev.

Ob preiskavi osumljenega nevrologa naj bi policisti ugotovili, da je njihova kriminalistka osebno povezana z Radanom. In ko je kriminalistični oddelek prejel zapisnik o sumu evtanazije, kriminalistka menda ni omenila prijateljevanja z Radanom, čeprav bi to morala takoj jasno sporočiti in se odstraniti iz preiskave.

Njeni nadrejeni naj bi za to izvedeli šele pozneje, potem ko je kriminalistka neuradno lahko vpogledala v dokumentacijo primera in pred kolegi stopila zdravniku v bran.

Poleg tega je preiskava suma evtanazije, med katero so pregledali tudi obširno zdravnikovo dokumentacijo, menda pokazala še eno pomembno povezavo med njima. Policisti so namreč ugotovili, da naj bi zdravnik Radan svoji tesni prijateljici v približno letu in pol napisal približno 70 receptov za najmočnejše različice pomirjeval – benzodiazepinov.

Ob tem je treba poudariti, da menda sploh ni bil njen osebni zdravnik, za nameček pa naj bi bil tudi Radan odvisen od pomirjeval. Več bo verjetno znanega v prihodnje, saj se, kot je dejal Stojnšek, »preverjanje odkritih dejstev, ki se nanašajo na delavca policije, nadaljuje in postopki še niso zaključeni«. Dodal je še, da zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov preostalih podrobnosti na policiji ne morejo komentirati.

Arhiv Svet24

»Zavedamo se pomena notranje varnosti (kršitev pogodbenih obveznosti in sumov kaznivih dejanj s strani zaposlenih), zato vsak sum, ki kaže na to, takoj vsestransko preverimo in izvedemo potrebne ukrepe, saj v teh primerih velja ničelna toleranca,« je zaključil.