Slovenija

Nov poziv: kdo bo novi lastnik kleti v Vipavi

Polona Krušec
12. 2. 2015, 19.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kot kaže bo še ta mesec znano, kdo bo novi lastnik Agroinda Vipava 1894. Menda se zanj zanimajo le tuji kupci. Kupnina naj ne bi znašala več kot pet milijonov evrov.

Mediaspeed, sta

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je že konec prejšnjega leta objavila javni razpis za zbiranje ponudb za odkup terjatev, ki jih ima do podjetja Agroind Vipava. Te znašajo 5,2 milijona evrov. Do 9. januarja letos je prišlo nekaj ponudb, večinoma so se menda za klet zanimali tujci. Ker do nakupa ni prišlo, je DUTB oddala nov poziv. Postopek poteka. Kot napovedujejo v Agroindu, bi lahko klet novega lastnika dobila še ta mesec.

Predsednik uprave Agroinda Vipava 1894 Boris Jež je povedal, da med njimi veje optimizem, saj je bil izkazan interes morebitnih kupcev, kar se lahko tudi ne bi zgodilo. Je pozitiven, ker so DUTB prenesli želje, da se dobi lastnika z družbenim interesom, ki bo vlagal v razvoj in še naprej odgovorno vodil in utrjeval dejavnost. »V družbi smo v pričakovanju sprememb, ki niso nujno slabe. Nov lastnik bi lahko prinesel tudi dobre posledice, kot so razvoj in širjenje trga,« je povedal Jež. Dodal je še, da trenutno poslovanje teče po načrtih in da je prezgodaj govoriti, kaj novo lastništvo konkretno pomeni za vodstvo in ostale zaposlene. Ali se bo struktura teh zamenjala ali ne, se še ne ve.

Jež je še opozoril, da za ponudnike vin časi niso rožnati. V zadnjem obdobju so propadle tri večje kleti. Dodal je, da razvoj in stabilizacijo vinskega trga uničuje tudi prodaja vina na črno. Te menda ni malo. Ugled kleti, ki se je sicer v očeh domačinov nekoliko izgubil, se počasi vrača. Kar nekaj sezon jim Agroind ni mogel plačati grozdja, ki so ga pripeljali v odkup. Zdaj se je to uredilo, grenak priokus pa je ostal. Cena za odkup sicer tudi zadnje trgatve ostaja nizka, zato so se mnogi vinarji Vipavske odločili, da grozdja v klet ne bodo več vozili, dokler se ne bo zvišala. Ali novi lastnik predstavlja spremembe v ceni odkupa ali celo še kaj več, si ljudje, ki živijo s trto, ne upajo napovedovati.

Glede na to, da je najverjetneje, da bo lastnik kleti postal tujec, se vinogradniki sprašujejo, ali je mogoče, da se bo zgodilo kaj takega, kot se je s Fructalom. Prevzeli so ga tujci, kljub obljubam, da do krčitev proizvodnje, odkupa in odpuščanj ne bo prišlo, se je vse to zgodilo.