Slovenija

Družba Interseroh ne prevzema odpadne embalaže

R.T.
9. 2. 2015, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kupi odpadne embalaže, ki segajo že čez strehe komunalnih stavb, plastične vrečke v krošnjah dreves in na dvoriščih okoliških hiš, mačke, ki po kupih embalaže iščejo ostanke hrane ... To ni prizor iz južne Italije, ampak iz številnih slovenskih mest, kjer se na dvoriščih komunalnih podjetij kopiči več tisoč ton odpadne embalaže.

Družba za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh je namreč decembra od mnogih komunalnih podjetij preprosto nehala prevzemati odpadno embalažo, čeprav je k temu zakonsko obvezana. In kaj so storili tisti trgovci, ki so Interserohu poverili skrb za njihovo embalažo, ta pa zdaj zaseda dvorišča komunal? Prav nič, čeprav gre tudi za denar njihovih kupcev. Embalažnina, ki jo dobi (tudi) Interseroh, je namreč vključena v ceno izdelka.

Zaposleni v nevarnosti, prebivalci ogorčeni

Zaradi kupov neodpeljane odpadne embalaže, ki jo mnoge komunale skladiščijo kar poleg svojih upravnih stavb, so se na dvoriščih nekaterih komunalnih podjetij začeli razmnoževati glodavci. To pomeni veliko tveganje za zdravje zaposlenih, predvsem tistih, ki so v dnevnem stiku z odpadno embalažo. Ogorčeni so tudi okoliški prebivalci, ki jim odpadke raznaša na dvorišča hiš, vrtove in na bližnja polja. »Okoliški občani nas redno kličejo in nas opozarjajo na raznošeno embalažo, ki jo tedensko, po potrebi pa tudi dnevno, pobiramo in čistimo okolico,« razloži Franc Dover, direktor Javnega komunalnega podjetja Slovenske Konjice.

Prizori so za sprehajalce, ki jim pogled na zasneženo naravo kvarijo kupi odpadne embalaže ter vrečke v rekah in na krošnjah dreves, šokantni

V Slovenskih Konjicah je v neposredni bližini začasnega skladišča tudi Center ponovne uporabe. Seveda v njegovo lično urejeno trgovinico zahajajo tudi družine z majhnimi otroki. »Vsakega obiskovalca našega centra kar zmrazi, ko pride k nam. In to ne zaradi zunanje temperature, ampak zaradi pogleda na kup neodpeljane odpadne embalaže,« dodaja Franc Dover.

Kaj pa pravijo Interseroh in njihovi zavezanci, torej trgovci, ki so tej družbi poverili skrb za njihovo embalažo? Nič. Obnašajo se, kot da se jih nastala situacija sploh ne tiče.

Denar pobrali, odpadke pustili

Družba Interseroh je zakonsko obvezana k celotnemu prevzemu svojega deleža odpadne embalaže, ki ga vsako leto objavi pristojno ministrstvo. Medtem ko preostalih pet družb igra po pravilih, je Interseroh vzel pravico v svoje roke in decembra nehal prevzemati embalažo. Tako si je ta družba še pred koncem znižala stroške in izboljšala poslovanje. In na čigav račun? Kratko so potegnila predvsem komunalna podjetja, ki imajo stroške s skladiščenjem in prevozi odpadne embalaže, posledice pa lahko čutijo tudi državljani, ki utegnejo plačati višje položnice.

Ignorantsko ravnanje družbe Interseroh ogroža okolje

Zaradi ogromnih količin odpadne embalaže, ki je po oceni Zbornice komunalnega gospodarstva do konca lanskega leta presegla pet tisoč ton, imajo komunalna podjetja velike težave s primernim skladiščenjem nastalih kupov. Neodpeljano embalažo večinoma skladiščijo kar na dvoriščih komunal, od koder jo vsak močnejši veter raznaša v gozdove, reke in na bližnja polja, kar onesnažuje okolico in življenjsko okolje živali.

»Ker veter raznaša lažje kose embalaže, smo morali nabaviti dodatne mreže za zaščito. Kljub temu vsak dan pobiramo vrečke z dreves in iz okolice. Situacija je absurdna: poslanstvo komunalnih podjetij je, da preprečujemo onesnaževanje okolja, s kupi odpadne embalaže, ki je Interseroh noče odpeljati, pa povzročamo ravno nasprotno,« poudarja Natalija Pečovnik iz Komunalnega podjetja Slovenska Bistrica.

Kupi odpadne embalaže slaba motivacija občanov za nadaljnje ločevanje  

Večina Slovencev dosledno ločuje odpadke in temu namenjajo veliko časa ter energije, kar se pozna tudi pri rezultatih. Slovenija je namreč pri recikliranju odpadkov v evropskem vrhu – od nas je boljša le Nemčija. Kljub trudu in volji prebivalcev pa se zatakne blizu konca ravnanja z odpadno embalažo – pri njenem prevzemu. V komunali Sežana imajo trenutno v skladišču več kot 160 ton embalaže, kar je enako količini embalaže, ki jo občani ločeno zberejo v dveh mesecih.

»Občani so svoj del naloge opravili več kot odlično. Pri zadnjem delu naloge, ki bi ga morala opraviti za to ustanovljena družba za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh, se je žal ustavilo. Zato so kupi embalaže, ki jih občani vidijo na našem dvorišču, res slaba motivacija za prihodnje ločevanje odpadkov,« pojasnjuje Vlasta Kukanja iz Komunalnega stanovanjskega podjetja Sežana.

Besedo dali inšpekciji

Številna komunalna podjetja so družbo Interseroh zaradi neizpolnjevanja obveznosti že prijavila Inšpektoratu RS za kmetijstvo in okolje. V družbi za ravnanje z odpadno embalažo Unirec, ki svoje deleže izpolnjuje in celo presega, menijo, da bi bilo treba strožje kaznovati tiste, ki ne izpolnjujejo svojih dolžnosti, tudi z odvzemom okoljevarstvenega dovoljenja. Namesto tega pa sistem trenutno kaznuje tiste, ki na svojih plečih rešujejo nevzdržne razmere. Nekatera komunalna podjetja so tako od inšpektorata dobila opozorilo za odpravo nepravilnosti pri skladiščenju embalaže.