Slovenija

Svet za nacionalno varnost: Ocena ogroženosti Slovenije ostaja nizka

STA
14. 1. 2015, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Okoliščine ne narekujejo dviga stopnje ogroženosti Slovenije, zato ta ostaja nespremenjena, nizka. Grožnje sicer so, tudi v naši okolici, kar narekuje vsesplošno budnost, je po seji sveta za nacionalno varnost, posvečenem strategiji zagotavljanja varnosti pred grožnjami terorizma po nedavnih napadih v Parizu dejal premier Miro Cerar.

KMA

Člani sveta za nacionalno varnost so sinoči v vladni palači razpravljali o varnostnih razmerah po terorističnih napadih minuli teden v Franciji. Seznanili so se z aktualnimi ocenami pristojnih služb in govorili o morebitnih nadaljnjih ukrepih proti terorizmu. Na sejo sta bila vabljena tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Milan Brglez.

Pristojne varnostne službe in vlada ter tudi sam premier so sicer že v minulih dneh ocenili, da stopnja ogroženosti v Sloveniji zaenkrat ni povečana, da pa tudi Slovenija ni imuna na tovrstne grožnje in zato je treba biti posebej pozoren.

Slovenska vlada je že v četrtek razpravljala o varnostni situaciji po prvem terorističnem napadu v Parizu. Njen podpredsednik Boris Koprivnikar je po seji povedal, da je Slovenija sicer varna država, a vendarle na tovrstne teroristične grožnje ni imuna, zato jemlje vlada situacijo zelo resno.

Slovenska policija je sicer isti dan ocenila, da teroristični napad na Charlie Hebdo ne pomeni neposredne nevarnosti za Slovenijo. Prav tako so ocenili, da zaradi napada v Franciji ni povečane nevarnosti za tuja predstavništva v Sloveniji.