Slovenija

Z Janševim blagoslovom

Simon Rosc
14. 1. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Včeraj je potekala seja Sveta stranke NSi, na kateri so potrjevali podpredsednika stranke. A zanimivo, za Aleša Hojsa, ki je na kongresu kandidiral za predsednika stranke, je poraz še vedno preveč boleč, da bi lahko skupaj s predsednico Ljudmilo Novak zajadral na valovih, ki stranko vse bolj potiskajo v ospredje.

Mediaspeed, sta

Svet stranke NSi je na seji v ponedeljek izvolil novo vodstvo stranke. Za podpredsednika stranke so potrdili poslanca Ivo Dimic in Jožefa Horvata, glavni tajnik stranke pa je ostal Robert Ilc. Predsednica Ljudmila Novak je pred sejo v izjavi za medije poudarila, da se bodo tudi v prihodnje trudili, da bi dostojno zastopali vrednote krščanske demokracije. S politiko, kakršno vodi znotraj stranke in do drugih strank na političnem parketu, pa znotraj stranke vendarle niso vsi zadovoljni. Že pred kongresom NSi je postajalo vse bolj jasno, da si takratni podpredsednik stranke Aleš Hojs želi prevzeti vajeti stranke v svoje roke, saj mu bolj kot politika povsem samostojne stranke, ki ne podleže pritiskom drugih strank, kakršno že nekaj časa vodi predsednica Ljudmila Novak, ustreza politika v stilu biti desna roka Janševe SDS. A člani stranke so mu dali jasen signal, da si ne želijo biti SDS-ov satelit, da jim veliko bolj ustreza trda ženska roka kot pa mehka moška, ki bi jih spečala z največjo opozicijsko stranko.

In prav poraz na kongresu je očitno tisto, česar Hojs ne more preboleti in zaradi česar si prihodnosti v NSi ne predstavlja več. Prav zato ni bilo nič presenetljivega, da v ponedeljek na seji sveta stranke NSi ni bil med kandidati za podpredsednika stranke, torej za funkcijo, ki jo je odpravljal do zdaj. Še več, kongresa se ni niti udeležil. A to še ni vse. Kot nam je uspelo izvedeti od naših virov blizu stranke, ima Hojs za prihodnost visokoleteče načrte, ki pa naj bi jih blagoslovil sam pravnomočno obsojeni politik Janez Janša.

Mediaspeed, sta

Hojs namreč, tako naši viri, že pospešeno kliče vidne člane stranke NSi, z namenom, da jih zvabi v neko novo politično zgodbo, ki bi pozneje prerasla v novo stranko na politični desnici. Kot pa se šušlja, pri načrtih Aleša Hojsa ne gre za čisto navadno stranko v nastajanju. Gre za stranko, ki bo, tako naši viri, vzniknila s pomočjo SDS in bo tudi služila kot nekakšna podaljšana roka Janeza Janše. SDS si s tem želi zagotoviti stalno in zanesljivo podporo ene desne politične stranke, saj je postalo povsem jasno, da so tovrsten odnos z NSi izgubili.

Slednja namreč že dolgo ne pleše več po ritmih Janeza Janše, SDS pa je tako v svojevrstnih akcijah ostala povsem sama. Izvedeli smo tudi, da je pred sejo sveta med predsednico NSi Novakovo in Hojsom tekel pogovor, katerega vsebina je bila po navedbah Novakove Hojsovo nestrinjanje s politiko stranke, kar pa se je pokazalo tudi v njegovi neudeležbi pozneje na seji.

Predsednica NSi je morebitni nastanek nove stranke komentirala z izjavo, da nastanka slednje ne more preprečiti, je pa zagotovila, da tisti, ki so na kongresu podprli Hojsa, o izstopu iz stranke ne razmišljajo. Tudi Hojs je v preteklih dneh za javnost že pojasnil nekaj okoliščin morebitnega izstopa iz stranke, o katerem je dejal, da je njegova prihodnost znotraj NSi odvisna predvsem od tega, ali se bo v politiki stranke še prepoznal ali pa bo morda čas za kaj novega. Zdaj že nekdanjega podpredsednika NSi smo včeraj tudi mi povprašali za komentar informacij, a nam je kljub povsem prijazni prošnji užaljeno zabrusil, da so vprašanja pod nivojem, in kljub temu komentiral, da nikogar nikamor ne novači. Morda pa je le jezen, ker smo razkrinkali skrite načrte.