Slovenija

Boj za funkcije v SD

Simon Rosc
9. 1. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V soboto se bo v Celju zgodil težko pričakovani in dolgo načrtovani volilni kongres stranke SD. Če je kdo pričakoval razburljiv boj za predsedniški stolček, se je krepko zmotil. V SD je namreč edini kandidat za predsednika Dejan Židan, bo pa zato nekoliko bolj zanimiv boj za podpredsedniška mesta in mesto generalnega sekretarja stranke.

sta

Socialni demokrati so se v zadnjem času precej spremenili. Potem ko so med letoma 2008 in 2012 obvladovali slovenski politični prostor, zmagali na volitvah in je njihov takratni predsednik Borut Pahor vodil vlado Republike Slovenije, je nezadovoljstvo med ljudmi na stranki pustilo nekakšen pečat. Ta se predvsem kaže v precej slabših rezultatih na volitvah, kar je razvidno tudi iz manjšega števila poslancev v državnem zboru.

Se je pa, odkar je predsedovanje stranke prevzel kmetijski minister Dejan Židan, stranki močno spremenila struktura volilnega telesa. Če je še pred nekaj leti veljalo, da ima stranka svoje volivce v mestih, največjo bazo pa na Obali, je slika zdaj veliko drugačna. Stranka je na Obali izgubila veliko volivcev, izgubila pa je tudi župane v krajih, kjer je prej vrsto let že skoraj veljalo pravilo, da je župan iz vrst SD. Stranka je svoje volivce začela dobivati zunaj mest, tiste v mestih pa so večinoma prevzele novonastale stranke.

Stranka SD je »prevzela« nekatera območja Slovenije, ki so prej »pripadala« stranki SLS, pa tudi NSi in SDS, a le v zanemarljivem deležu. Rast priljubljenosti stranke na ruralnih območjih je morda tudi rezultat tega, da stranko vodi kmetijski minister, ne zgolj zaradi resorja, ki ga vodi, temveč tudi zato, ker prihaja iz Prekmurja. Očitno pa socialnim demokratom spremembe ustrezajo, saj zamenjave za Židana znotraj stranki ni. Na kandidatni listi stranke je namreč zapisan kot edini kandidat za njihovega predsednika. Bo pa nekaj več boja za nekatere druge funkcije znotraj stranke.

Preberite več v tiskani izdaji časnika SVET24.