Slovenija

Prvič pri nas: domnevni primer evtanazije v ljubljanskem kliničnem centru

Črt Kaker
8. 1. 2015, 06.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V ljubljanskem kliničnem centru (UKC) preiskujejo sum evtanazije neozdravljivo bolnega 83-letnega nevrološkega bolnika, ki je umrl konec lanskega leta. V naši največji zdravstveni ustanovi so odredili interni nadzor, sum nezakonite pomoči pri smrti bolnika prijavili policiji, osumljenemu zdravniku pa odredili začasni suspenz. Primer bo, kot kaže, odprl javno debato o evtanaziji.

STA, kclj.si

Evtanazija je v Sloveniji še vedno tabu tema. Včerajšnja novica, da naj bi zdravnik ljubljanskega kliničnega centra aktivno sodeloval pri evtanaziji nezavestnega bolnika, je dvignila veliko prahu tako v strokovni kot laični javnosti. Po do zdaj znanih informacijah naj bi zdravnik nevrolog konec lanskega leta 83-letnemu bolniku, ki je bil po hudi kapi v nezavesti, na prošnjo sorodnikov vbrizgal kalij in morfij, kar je povzročilo zastoj srca in posledično bolnikovo smrt. Omenjeni bolnik bi v nekaj dneh v vsakem primeru umrl, je potrdil prof. dr. Jože Balažic, ki je pregledal zdravniško dokumentacijo bolnika.

STA

Potem ko je prišlo do suma, da je zdravnik namerno skrajšal bolnikovo življenje, je vodja oddelka za nevrološko intenzivno terapijo obvestil strokovnega direktorja nevrološke klinike prof. Davida B. Voduška, ki je nemudoma odredil interni nadzor. Zdravnik naj bi potrdil, da je skrajšal življenje bolnika, a naj bi pozneje, med internim nadzorom, povzročitev smrti zanikal. Po smrti bolnika obdukcije niso naredili, po besedah Voduška zaradi nesrečnega spleta okoliščin.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejal strokovni direktor zavoda Sergej Hojker, bo interni nadzor nad zdravnikom končan v nekaj dneh. Pojasnil je še, da so, takoj ko je bil obveščen o sumu evtanazije, sprožili postopke – zdravnik je bil suspendiran, obvestili pa so tudi kriminalistično policijo.

UKC Ljubljana je zdravnika, osumljenega evtanazije, začasno suspendiral.

Za predsednika komisije, ki izvaja notranji nadzor, so imenovali predstojnika Inštituta za sodno medicino Jožeta Balažica, torej strokovnjaka, ki ni zaposlen na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je poudaril Hojker. Tako je prepričan, da bo komisija delo opravila po svojih najboljših močeh in strokovno.

Če bodo dokazali, da je zdravnik res opravil nedovoljeno evtanazijo, ne more ostati na UKC Ljubljana, pravi Hojker. A glede na to, da lahko sodni postopki trajajo tudi nekaj let, bo po njegovih besedah UKC reagiral na podlagi izsledkov internega nadzora.

»Lahko potrdimo le, da kriminalisti PU Ljubljana preverjajo sume kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper življenje in telo.« PU Ljubljana

V Sloveniji evtanazija ni dovoljena in je po kazenskem zakoniku obravnavana kot umor. S policije so nam sporočili, da v preteklih letih niso obravnavali nobenega primera nedovoljene evtanazije.

Bo pa ta primer očitno odprl javno debato o evtanaziji v naši državi. Kot je za Svet24 dejal filozof in bioetik dr. Igor Pribac, smo doslej o evtanaziji razpravljali – kolikor sploh smo – ob primerih iz tujine. »Tokrat gre za slovenski primer, ki se bo ljudi veliko bolj dotaknil. Mnogi, ki so bili doslej do vprašanja ravnodušni, bodo začutili potrebo po tem, da razumejo, za kaj gre, in se do tega opredelijo,« je poudaril Pribac.

V Sloveniji evtanazija ni dovoljena, namerno skrajšanje bolnikovega življenja pa je izenačeno z umorom.

Kot pravi Pribac, so o evtanaziji v Sloveniji redko spregovorili tudi zaradi stališča zdravnikov, da je zdravniška etika njihova strokovna domena, s čimer pa se sam ne mora strinjati. »Če velja, da so zdravniki strokovnjaki za zdravniško etiko, so podjetniki strokovnjaki za podjetniško etiko in peki strokovnjaki za pekovsko etiko. Se s tem res strinjamo?« se ob tem sprašuje Pribac.

Kot je dejal sam, podpira prostovoljno evtanazijo, to je evtanazijo, pri kateri pacient izraža nedvoumno in vztrajno željo, da bi rad umrl, željo, ki je sam ne more uresničiti. Po njegovih besedah zdravniki to označujejo za lažni humanizem, s čimer pa se ne strinja, saj meni, da lahko enako označimo tudi njihovo zahtevo, da mora človek čim dlje živeti, četudi v neznosnem trpljenju. »Evtanazija je možnost, ponujena ljudem, da ohranijo dostojanstvo tudi ob koncu življenja,« je za konec še pripomnil Pribac.