Slovenija

Koliko nas bodo stale ambicije Danila Türka

Simon Rosc
8. 1. 2015, 06.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Danilo Türk je v svojih visokih ambicijah spet razdelil Slovence. Poleg tega bo njegova kandidatura nekoliko izpraznila državno blagajno, a za koliko – o tem vsi vpleteni molčijo.

Reuters

»Doktor Danilo Türk je močan kandidat,« je ambicijo našega nekdanjega predsednika, da zasede mesto generalnega sekretarja pri Organizaciji združenih narodov, ovrednotil predsednik vlade Miro Cerar.

V preteklosti je dolga leta služboval na OZN, tudi kot pomočnik takratnega generalnega sekretarja Kofija Anana.

Res je, odlikuje ga velika mera mednarodnih izkušenj in diplomatskih povezav. Navsezadnje je doktor mednarodnega prava, v preteklosti je dolga leta služboval na OZN, tudi kot pomočnik takratnega generalnega sekretarja Kofija Anana. Sledil je skok nazaj v Slovenijo, kjer smo ga za en mandat izvolili za predsednika republike, drugi mandat pa mu je iz rok izpulil naš sedanji predsednik Borut Pahor. In prav slednji se je zdaj postavil na stran Türka ter tudi slovenskim diplomatom v tujini zagotovil, da ga v vsej meri podpira pri njegovi kandidaturi: »Kadarkoli boste smatrali, da je to koristno za kandidaturo dr. Danila Türka, prosim recite, da uživa mojo podporo.« Poleg Pahorja in Cerarja našega nekdanjega predsednika pri boju za to prestižno mednarodno službo podpira vsa slovenska politična levica.

Reuters

Seveda pa so na drugo stran, tisto, ki Türku ni najbolj naklonjena, stopile stranke politične desnice. V imenu največje opozicijske stranke, SDS, je na to temo spregovoril Branko Grims, ki je dejal: »Politika bi vedno morala temeljiti na vrednotah, tako tudi pri izboru, ko gre za najpomembnejše svetovne politične funkcije. Takrat bi moralo biti vprašanje vrednot prvo in edino, ki bi igralo vlogo pri izboru. Nekdo, ki je govoril o Hudi jami kot drugorazredni temi, zagotovo ni človek, ki bi spoštoval občečloveške vrednote in temeljne listine Organizacije združenih narodov v tisti meri, kot bi jih moral, zato podpore SDS nima in je ne bo imel.« Tudi v NSi so glede Türkove kandidature ostri, izjavo v zvezi s tem je podala predsednica Ljudmila Novak: »V NSi nekdanjemu predsedniku države Danilu Türku zagotovo ne bomo dali izrecne podpore pri njegovi kandidaturi za funkcijo generalnega sekretarja ZN. Nekdo, ki ni bil dober za mojega predsednika, ne more biti dober za generalnega sekretarja ZN.« S temi besedami pa je dala vedeti tudi tisto, kar se šušlja že kar nekaj časa, in sicer, da je kandidatura nekdanjega predsednika zgolj tolažilna nagrada za njegov neuspeh na predsedniških volitvah.

Ne glede na deljena mnenja pa je dejstvo, da kampanja in lobiranje Danila Türka za novo službo že potekata in bo nekaj denarja za kampanjo nedvomno odteklo tudi iz državne blagajne.  

A koliko bomo za Türkove ambicije prispevali državljani?
Trenutno glede zneskov molčijo vsi vpleteni, vključno z Danilom Türkom, ki tovrstnih zadev ni želel komentirati za noben medij, tudi za naš časopis se je zavil v molk. Kot pravijo naši viri, je nekdanji predsednik že pred dobrim letom najel ameriško podjetje, ki naj bi zanj lobiralo pri Združenih narodih, kar pa nedvomno ni poceni. Če si samo ogledamo stroške kampanje nekdanjega in sedanjega generalnega sekretarja Združenih narodov, vidimo, da so stroški kampanje enormno visoki, večinoma pa so jih krile države same. Tako je denimo kampanja Ban Ki Muna Južno Korejo stala 20 milijonov dolarjev, Kofija Anana pa celo 30 milijonov dolarjev. Ob teh številkah pa je na laž postavljen zunanji minister Karl Erjavec, ki je dejal, da pričakuje, da bo Türkova kampanja državo stala le nekaj deset tisoč evrov. Morda pa gre le za veliko mero naivnosti.